Badania rzucają nowe światło na sok pomarańczowy. Naukowcy w szoku

Sok pomarańczowy może bardzo wyraźnie wpływać na zdrowie. Do takiego wniosku doszli naukowcy po najnowszych badaniach. Choć jego dobroczynność była znana, nikt nie spodziewał się, że działa w aż takiej skali.

fot. Shutterstock

Sok pomarańczowy – co ustalili naukowcy?

Nawet w reklamach pojawia się jako obowiązkowy dodatek do śniadania, ale oczywiście można go pić o każdej porze. Sok pomarańczowy – kwaśny, orzeźwiający, wszechstronny, a przede wszystkim bardzo zdrowy. Naukowcy ponownie wzięli pod lupę jego wpływ na organizm człowieka. Choć wiedza o jego wpływie na odporność była powszechna, nowe badania pokazały, że niepozorny sok był pod tym kątem niedoceniany.

David C. Gaze, wykładowca biochemii klinicznej na Uniwersytecie Westminsterskim, w artykule w „The Converstaion” ujawnił wyniki badań. Dorosłym mężczyznom nakazano przez dwa miesiące pić codziennie 500 ml (ok. dwóch szklanek) czystego, pasteryzowanego soku pomarańczowego. Po 60 dniach uczestnicy eksperymentu mieli zmniejszoną aktywność genów związanych ze stanem zapalnym, stresem i zatrzymywaniem sodu w nerkach.

Sok pomarańczowy – cudowny wspomagacz

Inne badania od dawna wskazują, że sok pomarańczowy to dobry składnik diety. Wśród zalet należy wymienić obniżanie insulinooporności i złego cholesterolu, a także zmniejszanie ciśnienia skurczowego. Obecna w soku witamina C to również duże wsparcie dla odporności, która przydaje się przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym.

Jeśli chcesz włączyć do swojej diety sok pomarańczowy, pamiętaj o wybieraniu dobrych produktów, bez zbędnych konserwantów, chemicznych dodatków czy cukru. Jeśli masz taką możliwość, zrób świeżo wyciskany sok, którego smak i wartości odżywcze są nie do podrobienia!

Autor: Hubert Drabik

Komentarze