Barszcz czerwony – przepis Magdy Gessler
Barszcz czerwony to potrawa, która absolutnie musi pojawić się na wigilijnym stole. Istnieją różne receptury. „To zależy od bardzo niewielkich niuansów, czy nasz barszcz będzie fantastyczny, czy do niczego” – mówi Magda Gessler.
Restauratorka za pośrednictwem YouTube podzieliła się swoim przepisem na wigilijny barszcz. Zapewnia, że robi się go bardzo szybko, zaś jego smak pozostaje w pamięci na długo. Jak pochwaliła się Gessler, jej barszcz czerwony oczarował samą Sharon Stone, która przed laty stołowała się w jej warszawskim lokalu.
„Tak jak mówiła Sharon Stone u mnie w restauracji „U Fukiera”, pachnie ziemią polską” – mówi o swoim barszczu restauratorka.
Pod filmem przepis Magdy Gessler na barszcz czerwony.
Składniki:
- 3 kg buraków
- pół selera
- pietruszka korzeń 2 szt.
- por
- 2 duże cebule
- 4 kwaśne, polskie jabłka
- 5 łyżek octu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- suszone grzyby (borowiki)
Jeśli barszcz wigilijny przygotowujemy z 3 kg buraków, to połowę z nich pieczemy w piekarniku w łupinach, a drugą połowę kroimy lub trzemy na tarce. Dodajemy korzeń selera podzielonego na ćwiartki, 2 cebule białe, 6 korzeni pietruszki. Całość zalewamy dobrą wodą kranową lub mineralną bez gazu, której powinno być tyle, żeby zakrywała warzywa – ani więcej, ani mniej.
Wywar na barszcz czerwony musi zawrzeć. Kiedy zrobi to po raz pierwszy, dodajemy do niego polskiego, dębowego octu, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, goździki i cukier. Buraki w wywarze powinny zmięknąć. Następnie przelewamy wywar do garnka, w którym znajdują się już starte na tarce buraki wyciągnięte z piekarnika. Wywar na barszcz wigilijny gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dolewamy 0,5 litra wywaru z dojrzałych prawdziwków. Następnie całość uzupełniamy kilkoma ząbkami polskiego czosnku, pieczonymi w piecu cebulami i skórkami kwaśnych, polskich jabłek. Odstawiamy na całą noc.
Źródło: YouTube/Magda Gessler
Autor: Maria Staroń