Świąteczny piernik - pyszny i błyskawiczny. Przepis Ewy Wachowicz
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki oleju z pestek winogron
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek śmietanki 36%
Dekoracja:
- prażone orzechy włoskie
Puszysty świąteczny piernik. Przepis Ewy Wachowicz
- Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
- Do drugiej miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ubijamy.
- Dodajemy powidła, miód, wlewamy mleko, olej. Wsypujemy wymieszane sypkie składniki z pierwszej miski.
- Całość miksujemy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 24x38 cm.
- Świąteczny piernik pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.
- Masło roztapiamy w rondelku. Wsypujemy cukier i kakao, wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy.
- Gotową polewę wylewamy na wystudzone ciasto. Świąteczny piernik dekorujemy orzechami. Smacznego!
Autor: Anna Helit