Chcesz zrobić piernik na Boże Narodzenie? Ciasto przygotuj miesiąc wcześniej

Piernik staropolski jest znany z tego, że przed upieczeniem musi dość długo dojrzewać. Aby był gotowy na Święta, trzeba przygotować go już 4 tygodnie wcześniej. Tutaj znajdziecie przepis.

fot. Shutterstock

Przepis na piernik staropolski

Aby piernik staropolski był gotowy na Święta, przygotowania zacznij ok. 3-4 tygodnie wcześniej. To konieczne, bo ciasto musi długo dojrzewać, aby cieszyć domowników jak najlepszym smakiem. Oto składniki, których będziesz potrzebować:

Sposób przygotowania

Wskazówki

Oczywiście do piernika pasują różne dodatki. Możesz przygotować polewę czekoladową lub lukier – klasyczny, choć dobry będzie też kakaowy. Pamiętaj też, że nie jest konieczne nasączanie wypieku. Powinien on sam zmięknąć przez powidła. Jeśli lubisz marcepan, spróbuj kupić masę w sklepie i zrób z niej jedną warstwę przy przekładaniu piernika.

Autor: Hubert Drabik

Komentarze
Czytaj jeszcze: