Jak zrobić idealną matchę w domu?
Tradycyjna metoda przygotowania matchy wywodzi się z Japońskiej Ceremonii Herbacianej, znaną jako chanoyu. Do jej przyrządzenia potrzebne są: czarka (matchawan), bambusowa trzepaczka (chasen) oraz bambusowa łyżeczka (chashaku). Mimo że autentyczna ceremonia może trwać ponad godzinę, w domowych warunkach przygotowanie matchy zajmuje zaledwie chwilę. Wystarczy wsypać dwie bambusowe łyżeczki proszku do czarki, zalać 100 ml gorącej wody (80°C) i intensywnie mieszać trzepaczką, aż do uzyskania charakterystycznej zielonej piany. Cały proces nie powinien zająć więcej niż 30 sekund.
Alternatywna metoda przygotowywania matchy
Dla tych, którzy cenią sobie szybkość i wygodę, istnieje jeszcze prostsza metoda przygotowania matchy - za pomocą elektrycznego spieniacza do mleka. Nie potrzebujesz do tego ani specjalnej czarki, ani bambusowej trzepaczki. Wystarczy wsypać łyżeczkę matchy do kubka, dodać niewielką ilość wody o temperaturze do 80°C i dokładnie wymieszać przy pomocy spieniacza. Następnie, w zależności od preferencji, można dolać więcej wody.
Matcha na każdą okazję
Matcha to napój niezwykle uniwersalny. Można ją pić zarówno w formie mocno rozcieńczonej, jak i bardziej intensywnej. Doskonale komponuje się nie tylko z wodą, ale również z sokiem czy mlekiem roślinnym. Dla tych, którzy są ciągle w ruchu, matcha może być przygotowana w shakerze - zarówno na ciepło, jak i na zimno, lub po prostu dosypana do butelki z wodą mineralną. Wystarczy wsypać porcję proszku, dokładnie zakręcić i energicznie wstrząsnąć.