Białe, brązowe i… zielone?
Większość z nas spotkała się głównie z jajkami w odcieniach bieli i brązu. Dla części kolor nie ma znaczenia, inni z kolei preferują tylko białe lub brązowe. Często stoi za tym przekonanie, że białe są czystsze lub że brązowe są bardziej naturalne i przez to zdrowsze. Ale co ciekawe, można też spotkać jajka w kolorach pastelowej zieleni i błękitu, choć są one dużo rzadsze. Ale czy ich odcień naprawdę ma jakiekolwiek znaczenie?
Kolor jajka a kura
Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba najpierw wyjaśnić, co wpływa na kolor skorupki. A jest to związane z genami i gatunkiem kury i pigmentów, które dostaną się do zewnętrznej powłoki. Białe jajko jest niejako wyjściowym kolorem, niezabarwionym przez żaden pigment. Znoszą je np. kury rasy Leghorn. Z kolei kury z gatunku Marans dadzą nam jajka w kolorze ciemnobrązowym. Ale to nic w porównaniu z Araukaną z Ameryki Południowej, która składa je w odcieniu turkusowym. Jednak czy te jajka różnią się od siebie czymkolwiek - poza kolorem? Okazuje się, że nie ma on żadnego związku z jakością i smakiem, jest to po prostu zależne od gatunku kury.
fot. Shutterstock
Zatem dlaczego jajka brązowe i białe stały się najpopularniejsze? Zapewne zadecydowało o tym kilka czynników, kury je znoszące mają mniejsze wymagania i są tańsze w hodowli. Z kolei te odpowiedzialne za niebieskie i zielone są po prostu rzadsze i trudniej zapewnić im odpowiednie warunki. Poza tym w naszej świadomości utrwalił się obraz brązowych i białych jajek, zatem podświadomie uznajemy je za ten bazowy kolor. Ale nie zmienia to faktu, że barwa nie świadczy o dobrej lub złej jakość jajka.
Co jest wyznacznikiem jakości jajka?
Zatem jakość nie zależy od koloru skorupki, ale jeśli chodzi o wartości odżywcze, to mogą występować różnice. Wynikają one jednak z decyzji hodowców, np. wspomniane Leghorny mają mniejsze wymagania odnośnie paszy w porównaniu do wielu innych kur, więc kupuje się tańsze pożywienie, co może ewentualnie przełożyć się na właściwości jajka. Dlatego najważniejsze jest niekierowanie się kolorem, ale kupowanie jajek z dobrych i zaufanych hodowli.
Autor: Jan Olbratowski