Wzmacnia odporność
To dobra informacja szczególnie jesienną porą. Czerwone wino pite regularnie wzmacnia układ odpornościowy. Zachęcamy, by pić codziennie lampkę tego trunku. Idealnie sprawdzi się w jesienne wieczory spędzane przy kominku.
Choć mówi się, że alkohol ma sporo kalorii i tuczy, nie dotyczy to picia wina w umiarkowanych ilościach. Wypicie lampki czerwonego wina przed posiłkiem w naturalny sposób zapełnia żołądek. W efekcie jemy mniej i utrzymujemy zgrabną sylwetkę. Pijąc wino przed posiłkiem hamujemy się również przed nadmiernym objadaniem się.
Pozytywnie wpływa na układ krążenia
Badania dowodzą, że czerwone wino pite regularnie podnosi poziom dobrego cholesterolu w organizmie. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z jego ilością, ponieważ może ucierpieć na tym nasze ogólne samopoczucie.
Czerwone wino to również sprzymierzeniec cukrzyków, choć na ogół lekarze nie zalecają im pić alkoholu. Naukowcy twierdzą jednak, że kieliszek czerwonego wina do obiadu pomaga kontrolować i stabilizować poziom cukru we krwi u chorych na cukrzycę typu drugiego.
Czerwone wino może pomóc również walczyć z depresją, ponieważ łagodzi jej objawy i hamuje jej rozwój. Potwierdziły to badania hiszpańskich naukowców nad korzyściami zdrowotnymi, jakie daje dieta śródziemnomorska. Okazuje się, że wypicie kieliszka wina dziennie może zapobiec jesiennej chandrze, a także wspomóc leczenie depresji. Warto pamiętać o tym, gdy jesień się zacznie.
W czerwonym winie znajdziemy związki zwane antocyjanami, które pochodzą z winogron. Badania wykazały, że antocyjany stymulują organizm do wydzielania tlenku azotu, który chroni organizm przed powstawaniem chorób krążenia. To kolejny ważny powód, dla którego warto regularnie pić czerwone wino.
Autor: Aleksandra Biłas