Składniki:
Ciasto:
- 550 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
Do posmarowania:
- żółtko
Kruszonka:
- ½ szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
Owoce:
- jagody
- ½ szklanki soku z borówek (woda po rozmrożeniu)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie masy: Mleko wlać do garnka, dodać masło i cukier. Podgrzać, ale nie zagotować.
2. Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i dodać ciepłe mleko. Wymieszać, przykryć i odstawić. W osobnej misce przygotować kruszonkę z mąki krupczatki, cukru pudru i masła.
3. Nadzienie: Wodę z borówek zagotować z cukrem, dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i borówki. Mieszać do zgęstnienia.
4. Wyrośnięcie ciasta: Do mąki z zaczynem dodać jajka, cukier waniliowy, resztę mleka z masłem i cukrem. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
5. Formowanie i pieczenie: Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, nadziewać je borówkami, posypać kruszonką i piec do złocistego koloru.
Źródło: ewawachowicz.pl/przepisy
Autor: Magdalena Łoboda