Dzięki tym dodatkom randka będzie bardziej pikantna. Działa!

Chcesz sprawić, żeby randka była wyjątkowa? Zdaj się na powiedzenie "przez żołądek do serca". To, co jemy z drugą połówką może mieć realny wpływ na to, jakim deserem zwieńczycie kolację. Zwłaszcza, jeśli w menu pojawią się afrodyzjaki.  Jakie podnoszące libido składniki warto dorzucić do randkowej potrawy, by pożądanie rosło szybciej niż inflacja?

Afrodyzjakami zainteresowali się już, znani z ars amandi, starożytni Grecy. Zresztą słowo "afrodyzjak" pochodzi od imienia greckiej bogini miłości – Afrodyty. Zauważyli, że po spożyciu pewnych składników ich potencja i libido szybują. Trudno się, więc dziwić, że na słynne greckie uczty przygotowywano zazwyczaj wyjątkowe menu.

Na czym polega działanie afrodyzjaków?

Składniki czy dodatki do potraw, które nazywamy afrodyzjakami, oddziałują najczęściej na gospodarkę hormonalną. Niektóre działają bezpośrednio, lub pośrednio, na przewodnictwo dopaminy – jednego z najważniejszych neuroprzekaźników w ludzkim ciele. Inne pośrednio lub bezpośrednio działają na poziom hormonów płciowych. Wśród afrodyzjaków, jakie możemy zjeść na randce, najważniejszą rolę odgrywają dwa, mało romantycznie nazwane, aminokwasy. Są nimi: arginina (poprawia ukrwienie narządów płciowych) oraz lizyna (podnosi poziom libido).

Na odczuwanie seksualnych rozkoszy wpłynąć może również kapsaicyna. Ta kojarząca się z ostrymi przyprawami substancja, rozszerza naczynia krwionośne. W ten sposób przyczyna się do lepszego dokrwienia narządów płciowych.

Lista zakupów na gorącą randkę

Jeżeli chcemy, walentynkowy lub i nie, seks przeżyć nieco intensywniej niż zazwyczaj, warto przygotować posiłek pełen afrodyzjaków. Zwłaszcza że wiele z nich uchodzi i tak za przysmaki, które mają liczne grono amatorek i amatorów.

Składnikami kulinarnymi, które mogą pomóc wynieść doznania na inny poziom są:

Pełne pełne argininy:

  1. Czerwone wino
  2. Sok z buraka
  3. Czerwone mięso
  4. Owoce morza
  5. Ryby
  6. Nasiona dyni
  7. Nasiona słonecznika
  8. Sezam
  9. Migdały.

Potrawy i dodatki pełnelizyny to z kolei:

  1. Jaja,
  2. Ryby,
  3. Szpinak
  4. Fasola,
  5. Soczewica
  6. Czerwone mięso.

Kapsaicyna obficie występuję w chili.

Za kulinarne afrodyzjaki od wieków uznaje się również: żeń-szeń, lubczyk, miłorząb,kapary, awodako, wanilię, chrzan, suszone morele, szparagi i szampan.

 

 

 

 

 

Autor: Katarzyna Krzyżak-Litwińska

Komentarze