Tłusty czwartek. Przepis na faworki Ewy Wachowicz
- 400 g mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 8 żółtek
- 4 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 kieliszek spirytusu
- smalec do smażenia
Tłusty czwartek. Faworki według Ewy Wachowicz
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier. Robimy dołek, wbijamy jajka i dodajemy żółtka. Siekamy nożem, a kiedy jajka z mąką zaczną przypominać „kluski”, ponownie robimy dołek, wrzucamy do niego ciepłe masło, wlewamy mleko i spirytus.
- Zagniatamy ciasto – ma być dość wolne. Kiedy jest już gładkie, robimy kulkę i przykrywamy miską i czekamy około 20 minut. Następnie dzielimy je na pół, obficie podsypujemy mąką i cieniutko rozwałkowujemy (podobnie jak na makaron).
- Kroimy na 3-centymatrowe paski, a następnie dzielimy na około 15-centymetrowe romby. Każdy kawałek nacinamy na środku, przez otrzymane nacięcie przewlekamy jeden koniec. W ten sposób postępujemy z całym ciastem. Faworki smażymy w dużym rondlu na smalcu (można też zastąpić go olejem arachidowym lub słonecznikowym, ale na smalcu będą najsmaczniejsze).
- Chrust przewracamy patyczkiem do szaszłyków lub widelcem. Złociste faworki wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby obciekł z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy na duży talerz lub tackę i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Autor: Anna Helit