Świąteczne przepisy Anny Lewandowskiej
Anna Lewandowska co roku dzieli się z fanami swoimi przepisami na święta. Wiele osób, podobnie jak ona, dba o swoją linię oraz o to, co je. Nie wszystkie świąteczne potrawy można zaliczyć do zdrowych. To, co znajdujemy na świątecznym stole, jest również najczęściej bardzo kaloryczne. Na szczęście istnieje wiele alternatyw, dzięki którym w okresie Bożego Narodzenia nie trzeba odmawiać sobie wszystkiego.
Poniżej wybrane przepisy ze świątecznego poradnika Anny Lewandowskiej.
Barszcz czerwony z jabłkiem
Składniki:
- 2 garście grzybów suszonych (np. borowików)
- 5 suszonych śliwek
- 3 suszone gruszki
- 3 suszone jabłka
- 2 ½ kg buraków
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 l soku jabłkowego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- szczypta soli morskiej
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- szczypta tymianku
- szczypta majeranku
- 3 liście laurowe
Sposób przygotowania:
W osobnych garnkach zalej wodą grzyby i suszone owoce i odstaw na kilka godzin. Połowę porcji buraków w łupinkach gotuj przez około 1 godzinę. Drugą połowę buraków obierz, pokrój drobno i ugotuj razem z grzybami (w tej samej wodzie). Dolej około 3 l wody i dodaj namoczone suszone owoce. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż na patelni skropionej oliwą z oliwek.
Podsmażoną cebulę i czosnek dodaj do barszczu i całość gotuj około 2 godziny. Barszcz odcedź przez sito, a wywar ponownie przelej do garnka. Drugą połowę obranych buraków zetrzyj na tarce i dodaj do barszczu. Całość zagotuj. Dodaj sok jabłkowy, sok z cytryny, przyprawy i gotuj jeszcze przez około 30 minut.
Pierniki bezglutenowe
Składniki:
- 80 g masła klarowanego
- ¾ szklanki mąki owsianej
- ½ szklanki mąki gryczanej
- 1 ½ łyżki przyprawy do piernika:
- cynamon, kardamon, imbir, wanilia, goździki, gałka muszkatołowa (można użyć gotowej mieszanki)
- szczypta soli morskiej
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 6 łyżek miodu lub syropu z agawy
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło klarowane. Wszystkie składniki na pierniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto owiń papierem do pieczenia i schowaj do lodówki na około 40 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i foremkami wykrawaj pierniczki. Pierniki piecz w 170°C przez około 10 minut.
Makowiec w zdrowej wersji
Składniki:
- 250 g mielonego maku
- 1 ½ szklanki mleka roślinnego
- 6 jajek
- szczypta soli morskiej
- 150 g masła klarowanego
- 150 g cukru kokosowego
- 400 g jabłek
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki gryczanej (lub 6 łyżek samej mąki gryczanej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta wanilii
- 2 garście rodzynek
- 4 łyżki syropu z agawy
- 1 tabliczka czekolady
- 1 garść płatków migdałów
Sposób przygotowania:
Sparz mak, a następnie przepłucz na sitku pod bieżącą wodą i gotuj z mlekiem roślinnym przez 30 minut. Odstaw mak do przestudzenia, zmiel go w malakserze. Białka jaj ubij na pianę ze szczyptą soli. Masło wymieszaj z cukrem kokosowym, żółtkami i wanilią. Jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj z masą makową, mąkami, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy. Wszystko wymieszaj i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Makowiec piecz w 180°C przez około 40 minut. Rozpuść czekoladę. Płynną czekoladą polej ostudzone ciasto i udekoruj płatkami migdałów.
Pasztet z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 por
- 1 mała cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka mieszanki ulubionych przypraw
- 1 szklanka nasion słonecznika
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Kalafiora podziel na małe różyczki. Piecz w 180°C przez około 40 minut. Przed pieczeniem kalafiora można lekko skropić oliwą z oliwek. Przed ugotowaniem przepłucz kaszę 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Por i cebulę pokrój na talarki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij białą część pora oraz cebulę. Następnie dodaj jabłko pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość duś pod przykryciem. W razie potrzeby podlej delikatnie wodą. Do miski dodaj wszystkie składniki razem z kalafiorem, kaszą jaglaną i zblenduj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200°C przez około 40 minut.
Źródło: hpba.pl
Autor: Maria Staroń