Herbata z pomarańczą i imbirem dobra na wszystko!
Co może powstać z połączenia herbaty, pomarańczy, cynamonu i imbiru? Niesamowita inwazja aromatu jednoznacznie kojarzącego się z zimowymi wieczorami pod kocem! Aby wyczarować ten napój w swojej kuchni, wystarczy w miarę dobrze zaopatrzony kredens, w którym znajdziemy: garść czarnej herbaty liściastej, 2 pomarańcze (dokładnie sparzone), kilka kawałków kory cynamonu, kawałek obranego i pokrojonego w plastry korzenia imbiru, kilka ziaren goździka, 2 cytryny oraz cukier trzcinowy lub miód do posłodzenia.
Do gotującej się wody z herbatą i przyprawami dodaj pokrojone pomarańcze i cytryny (po jednej sztuce). Po ostudzeniu tak przygotowanego naparu dodaj wyciśnięty sok z pozostałej cytryny i drugiej pomarańczy. Ważne, aby nie wlewać ich bezpośrednio do wrzątku, ponieważ soki mogą wówczas utracić swoje właściwości. Na końcu dodaj cukier lub miód do smaku.
Jabłka do herbaty? To możliwe!
Okazuje się, że czarna herbata wyśmienicie może smakować również z… jabłkiem i suszoną żurawiną! Wystarczy zaparzyć ją w dzbanku z laską cynamonu i anyżem, a następnie dodać grubo krojone plastry jabłka oraz garść suszonej żurawiny. Ciekawym połączeniem może być również dodanie kilku plasterków cytryny dla wyostrzenia smaku. Na koniec warto również posłodzić tak przygotowany napój cukrem lub miodem do smaku i gotowe!
Czas na pokrzywę
Chociaż w sezonie zimowym możemy liczyć jedynie na suszoną pokrzywę, to i ona może odpowiednio rozgrzać w chłodne dni! Pamiętajmy o tym, aby najpierw zalać zioła wrzątkiem i przez pewien czas zaparzać pod przykryciem. Gdy już poczujemy charakterystyczną woń naparu, wówczas śmiało możemy dodać kilka plasterków cytryny oraz miód do smaku. Takie połączenie nie tylko rozgrzeje nasz organizm, ale także m.in. poprawi kondycję skóry, włosów i paznokci.
To tylko kilka z wielu przepisów na herbaty, które pomagają przetrwać nam zimowe wieczory, gdy z utęsknieniem wypatrujemy wiosny. A wy macie swoje ulubione przepisy? Podzielicie się nimi!
Autor: Sabina Obajtek