Najdroższy burger na świecie – gdzie go zjeść?
Jeśli mamy ochotę spróbować słynnego burgera, który uchodzi za najdroższego na świecie, musimy udać się do Holandii, dokładniej do miasteczka Voorthuizen, które jest oddalone od Amsterdamu o niecałe 50 km. W tamtejszej restauracji de Daltons szefem kuchni jest Robbert Jan de Veen, który opracował przepis na najdroższego burgera na świecie – nosi on nazwę "The Golden Boy" i kosztuje... 5 tysięcy euro, co w przeliczeniu daje 23 tys. złotych! Dlaczego kanapka jest tak droga?
Najdroższy burger na świecie – co w nim jest?
Cena burgera wzięła się oczywiście z wysokich cen składników, z których jest produkowany. To prawdziwie luksusowe delikatesy! W skład kanapki wchodzą:
- Białe trufle – specjalne grzyby, które są znane ze swoich ogromnych cen na rynku. Trufle wchodzące w skład burgera występują w jednym, konkretnym regionie Włoch i mają niepowtarzalny aromat.
- Japońska wołowina Wagyu A5 – produkowana ze specjalnej rasy bydła w Japonii. Ta wołowina ma wysoką zawartość tkanki tłuszczowej, przez co jest niezwykle soczysta i krucha.
- Hiszpańska szynka Iberico Paleta de Bellota – ten specjalny rodzaj szynki produkuje się poprzez powolne suszenie w naturalnych suszarniach. Świnie, z których pozyskuje się mięso, są specjalnie selekcjonowane.
- Kawior z bieługi – uchodzący za najdroższy kawior świata. Za 100g tego kawioru zapłacimy 1230 zł.
- Ser cheddar – angielski ser z krowiego mleka
- Sos barbacue – do burgera podawany jest sos, w skład którego wchodzą kopi lupak (najdroższa kawa świata) i whisky single malt Macallan.
Zysk ze sprzedaży niezwykłej kanapki zasili lokalny bank żywności. Skusilibyście się na takiego burgera?
Autor: Hubert Drabik