Na Uniwersytecie Medycznym w Chicago przeprowadzono badania, które opisał portal Interia. Naukowcy potwierdzili w nich, że żółtko jaja zawiera cholesterol, ale jego negatywny wpływ na organizm związany jest ze sposobem przyrządzania. Jeśli mamy więc problem ze zbyt wysokim poziomem, to powinniśmy unikać jajecznicy smażonej na maśle z dodatkiem bekonu lub kiełbasy.
Dodatkowo jajka są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, witamin (m.in. B12, D) oraz minerałów (takich jak selen). Zawierają również cholinę, która wspiera zdrowie mózgu. Choć jajka mają cholesterol, badania wskazują, że u większości osób nie podnoszą one znacząco poziomu cholesterolu we krwi. W umiarkowanych ilościach są bezpieczne i wartościowe w diecie.
Ile jeść jajek, aby schudnąć?
Doktor Ruxton twierdzi, że jedzenie od siedmiu do czternastu jajek tygodniowo może realnie wspomagać proces odchudzania. Najlepiej spożywać jedno, maksymalnie dwa jaja dziennie. Nie można jednak zapomnieć o tym, że jest to tylko jeden z wielu elementów, które musimy uwzględnić w swoim stylu życia, jeśli chcemy zejść z wagi.
Autor: Klaudia Dzięgiel