Dlaczego jagody są zdrowe?
Jagody to prawdziwe bomby witaminowe. Są bogate w witaminy C, PP, B i K, a także w błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Co więcej, zawierają antyoksydanty, takie jak antocyjany, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za proces starzenia się organizmu i rozwój wielu chorób.
Na co są dobre jagody leśne?
Jagody są owocami niemalże dla każdego! Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, mogą być szczególnie korzystne dla osób walczących z chorobami serca, cukrzycą typu drugiego czy nadciśnieniem. Ponadto, niski indeks glikemiczny jagód sprawia, że są one doskonałym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej oraz diabetyków. Nie zapominajmy również o dzieciach – jagody to świetny sposób na smaczną i zdrową przekąskę.
Jagody są niezwykle wszechstronne. Można je jeść na surowo, dodawać do płatków śniadaniowych, jogurtów, sałatek czy deserów. Są też świetnym składnikiem smoothies, dającym naturalną słodycz i bogactwo smaku. Śmiało możemy wykorzystać je także jako element ciast, babeczek, a nawet naleśników. Wszystko zależy od tego, co lubimy najbardziej! Aby cieszyć się ich najlepszymi właściwościami, warto wybierać jagody sezonowe, najlepiej z lokalnych upraw lub ekologiczne.
Czy jagody można jeść prosto z krzaka?
Wiele osób zastanawia się, czy kiedy podczas leśnej wędrówki natrafi na krzak z jagodami, to może je zerwać i zjeść. Owoce jak najbardziej można spożywać prosto z krzaczka, jednak, aby było to dla nas bezpieczne, musi zostać spełniony jeden warunek. Przypomniały o nim niedawno Lasy Państwowe – w mediach społecznościowych opublikowano post, w którym wyjaśniono, co należy zrobić, zanim włożymy jagody do ust. Choć owoce kuszą pięknym kolorem i zapachem, z ich konsumpcją powinniśmy się wstrzymać do momentu, aż nie zostaną one porządnie umyte. Żyjące w lesie zwierzęta mogą przenosić różnorodne choroby, które groźne są dla człowieka. Chodzi tutaj przede wszystkim o bąblowicę – choroba pasożytnicza zaczyna się bezobjawowo, a zajmować może wątrobę czy płuca. Zarażanie następuje w momencie, gdy zjemy jagody, na których znajdują się larwy tasiemca – te na owoce trafiają za sprawą m.in. lisów.
Dobra wiadomość jest więc taka, że owoce rosnące na krzaczkach jak najbardziej nadają się do spożycia. Należy jednak zachować ostrożność i najpierw umyć jagody – w ten sposób zadbamy o swoje zdrowie i nadal będziemy mogli cieszyć się pysznym smakiem!
Autor: Klaudia Dzięgiel