Jak skutecznie oczyścić organizm po Świętach?

Po świątecznym obżarstwie możemy czuć się ciężko. Przeciążony układ trawienny wpływa natomiast na nasze samopoczucie. Wystarczy jednak podjąć kilka prostych kroków, by oczyścić organizm i jednocześnie poprawić swój nastrój.

  1. Pij dużo wody

Odpowiednie nawodnienie organizmu jest bardzo ważne. Picie właściwej ilości wody (około 2 litrów dziennie) pozwoli na szybkie oczyszczenie dróg pokarmowych i pozbycie się toksyn z jelit. Poprawi również kondycję naszej skóry i doda energii. Nerki i wątroba zaczną sprawniej pracować, a nasz umysł będzie działał szybciej.

  1. Jedz warzywa

Warzywa zawierają wiele błonnika, który pomaga oczyszczać nasz organizm. By pozbyć się toksyn, warto do diety włączyć kapustę i brokuły – oba te warzywa są dobrym źródłem siarki, która pomaga oczyścić organizm z toksyn, zanieczyszczeń i ubocznych produktów przemiany materii. Dodatkowo oba te warzywa są kopalnią witamin.

  1. Ruszaj się

Aktywność fizyczna pomoże nie tylko spalić nadmiar kalorii, które przyjęliśmy w Święta, ale i przyspieszy metabolizm. Poprawi nasze samopoczucie, dotleni organizm i zniweluje dolegliwości takie jak ból głowy.

  1. Postaw na cytrusy

Aby wspomóc oczyszczanie organizmu spróbuj zacząć dzień od wypicia soku wyciśniętego z całej cytryny. To dla ciebie za dużo? W ciągu dnia pij wodę z cytryną. Cytryna jest bogata w przeciwutleniacze i korzystnie wpływa na przemianę materii. Warto do diety włączyć także grejpfruta, który oprócz oczyszczania organizmu z toksyn przyspiesza również przemianę materii i wspomaga proces trawienia.

  1. Odmładzające superfoods

Żurawina, orzechy pecan, czerwona fasola, karczochy, pistacje, czarna porzeczka, soczewica, śliwki, jagody czy czosnek to produkty, które mają bardzo duży potencjał antyoksydacyjny. Oznacza to, że ich spożywanie pozwala na neutralizowanie wolnych rodników, które są wytwarzane w naszym organizmie na skutek stresu oksydacyjnego, powodowanego m. in. niewłaściwą dietą. Antyoksydanty działają nie tylko przeciwstarzeniowo, ale również zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Autor: Maria Staroń

Komentarze