Oliwa czosnkowa – krok po kroku
Czosnek podziel na ząbki i obierz. Wrzuć je do rondla i zalej oliwą. Powinna ona zakrywać czosnek całkowicie. Jeśli istnieje taka potrzeba, wlej jej więcej.
Umieść rondel na średnim ogniu. Po około 5 minutach dookoła czosnku utworzą się bąbelki. Gotuj całość do czasu, aż ząbki czosnku zaczną się robić lekko brązowe. Całkowity czas gotowania powinien wynosić około 10 minut.
Zdejmij rondel z ognia i poczekaj, aż oliwa wystygnie. Następnie przelej ją do szklanego naczynia (np. słoika). Żeby zachowała trwałość na dłużej, przechowuj ją w lodówce. Jej konsystencja zmieni się wówczas na bardziej gęstą, ale wystarczy kilka minut w temperaturze pokojowej, by wróciła do normy.
Czosnek - pochodzenie
Wszyscy znamy czosnek. Jest on często stosowany jako dodatek do potraw. Jedni go kochają, inni nienawidzą. Jedno jest pewne, jest on podstawowym elementem w kuchni i sprawia, że potrawy stają się bardziej wyraziste. Jest wiele gatunków tej rośliny, jednakże my znamy ją przeważnie jako czosnek pospolity. Mało kto wie, że czosnek wywodzi się z Azji Środkowej i właśnie stamtąd został rozprzestrzeniony na inne kontynenty. Był już znany w starożytnym Egipcie. Od dawien dawna przypisywano mu magiczne właściwości. Nie bez powodu miał służyć do zabijania wampirów. Ludzie wierzyli, że chroni on przed czarną magią. W tym artykule znajdziesz informacje dotyczące wpływu czosnku na nasz organizm.
Autor: Aleksandra Biłas