Ryjówka aksamitna, rzęsorek rzeczek, rzęsorek mniejszy
Krzysztof Kowalski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu i Paweł Marciniak oraz Leszek Rychlik z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu przeprowadzili badania, których wyniki ukazały się w czasopiśmie pt. „Zoological Letters”. Autorzy artykułu wskazują, że ślina ryjówki aksamitnej zawiera jad uszkadzający czerwone krwinki. Mały ssak, ważący od 5 do 15 gramów, jest trzecim, uznawanym za jadowitego w Polsce i staje tym samym obok rząsorka mniejszego oraz rzęsorka rzeczka z rodziny ryjówkowatych
Naukowcy pobrali wyciąg ze ślinianek obu gatunków, a następnie sprawdzili wpływ jadu na czerwone krwinki (erytrocyty) żab z rodzaju Peophylax - informuje serwis naukawpolsce.pl.
Jak się okazało, pod wpływem śliny ryjówki doszło do silnej hemolizy, czyli przechodzenia hemoglobiny do osocza w wyniku zniszczenia erytrocytów.
[…] Jadowite owady, pająki, skorpiony, meduzy, ryby, żaby, ropuchy czy węże są powszechnie znane. Natomiast wśród ssaków wytwarzanie jadu jest rzadkością.
– przytacza za Polską Agencją Prasową rmf24.pl.
Jad chroni je przed śmiercią głodową
Ryjówki aksamitne posiadają jad, który pozwala na upolowanie m.in. małych żab, myszy i innych ryjówek. Ssak ten żeruje przez całą dobę i spożywa blisko tyle, ile sam waży. W przypadku braku pożywienia umiera w ciągu 10 godzin.
Autorzy pracy wskazują jednocześnie, że "jad rzęsorka rzeczka Neomys fodiens wykazuje silniejszą aktywność hemolityczną niż jad ryjówki aksamitnej Sorex araneus” – czytamy na stronie Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Jad ten jest więc silniejszy i umożliwia zwierzęciu unieruchomienie i uśpienie ofiary.
Autor: Małgorzata Durmaj