Jesień - czas na dynię i marchewkę
Jesień to zdecydowanie czas na dynię i marchewkę! Te warzywa są nie tylko pyszne i zdrowe, ale też ich kolor zdecydowanie dodaje energii, zwłaszcza w pochmurne deszczowe dni. Idealną propozycję na długie, chłodne jesienne wieczory jest zatem zupa-krem! My wzięliśmy pod lupę przepis Anny Lewandowskiej. Znana trenerka przygotowała rozgrzewającą, pomarańczową zupę dyniową z marchwią i słodkim ziemniakiem. Już od samego patrzenia robi się cieplej i weselej!
Zupa dyniowa by Ann
Anna Lewandowska przyznaje, że uwielbia dynię i zawsze ma mnóstwo pomysłów na to, jak ją wykorzystać. Podkreśla też, że jest to bardzo zdrowe warzywo, idealne dla osób, które dbają o linię.
„Dynia to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo, które jednocześnie zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Dzisiaj zupa dyniowa w wersji z batatem i marchwią.” – napisała na swoim blogu
Zupa jest banalna w przygotowaniu! Wystarczy pokroić warzywa i ugotować je razem ze starym imbirem, aż będą miękkie. Następnie należy dodać sok z marchwi oraz masło klarowane i wszystko to zblendować. Na koniec zupę można udekorować pestkami dyni lub słonecznika i octem balsamicznym.
Składniki:
• 2 duże marchewki
• 400 g dyni Hakkaido
• 100 g batata
• kawałek świeżego imbiru
• 200 ml 100% soku z marchwi
• 1 łyżka masła klarowanego
• szczypta soli
• szczypta pieprzu czarnego
• szczypta kurkumy
• szczypta cynamonu
• do posypania pestki dyni i nasiona słonecznika
• kilka kropli sosu balsamicznego
Nie pozostaje nam nic innego jak życzyć Wam smacznego!
Autor: Adrianna Raszyk