Jesienna zupa wg. przepisu Anny Lewandowskiej! Prosta w przygotowaniu!

Jesienią zupy smakują jeszcze lepiej niż zwykle! Nie brakuje też warzyw, idealnych to przyrządzania tego typu dań. Jeśli dodamy do nich rozgrzewające, korzenne przyprawy, mamy idealną kolację na chłodne wieczory. Proponujemy Wam zatem pomarańczową zupę-krem z dyni, marchewki i batatów według przepisu Anny Lewandowskiej!

Jesień - czas na dynię i marchewkę

Jesień to zdecydowanie czas na dynię i marchewkę! Te warzywa są nie tylko pyszne i zdrowe, ale też ich kolor zdecydowanie dodaje energii, zwłaszcza w pochmurne deszczowe dni. Idealną propozycję na długie, chłodne jesienne wieczory jest zatem zupa-krem! My wzięliśmy pod lupę przepis Anny Lewandowskiej. Znana trenerka przygotowała rozgrzewającą, pomarańczową zupę dyniową z marchwią i słodkim ziemniakiem. Już od samego patrzenia robi się cieplej i weselej!

Zupa dyniowa by Ann

Anna Lewandowska przyznaje, że uwielbia dynię i zawsze ma mnóstwo pomysłów na to, jak ją wykorzystać. Podkreśla też, że jest to bardzo zdrowe warzywo, idealne dla osób, które dbają o linię.

„Dynia to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo, które jednocześnie zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Dzisiaj zupa dyniowa w wersji z batatem i marchwią.” – napisała na swoim blogu

Zupa jest banalna w przygotowaniu! Wystarczy pokroić warzywa i ugotować je razem ze starym imbirem, aż będą miękkie. Następnie należy dodać sok z marchwi oraz masło klarowane i wszystko to zblendować. Na koniec zupę można udekorować pestkami dyni lub słonecznika i octem balsamicznym.

Składniki:

• 2 duże marchewki

• 400 g dyni Hakkaido

• 100 g batata

• kawałek świeżego imbiru

• 200 ml 100% soku z marchwi

• 1 łyżka masła klarowanego

• szczypta soli

• szczypta pieprzu czarnego

• szczypta kurkumy

• szczypta cynamonu

• do posypania pestki dyni i nasiona słonecznika

• kilka kropli sosu balsamicznego

Nie pozostaje nam nic innego jak życzyć Wam smacznego!

Autor: Adrianna Raszyk

Komentarze
Czytaj jeszcze: