Jurorka "MasterChefa" poleca! Eklery z kremem waniliowym. Przepis Ani Starmach

"Rozpływają się w ustach i błyskawicznie znikają z talerzy! Najlepsze eklery z pysznym kremem waniliowym" - zaznacz polska kucharka i jurorka w programie "MasterChef", Ania Starmach.

Co kupić?

CIASTO NA EKLERKI (ok. 18 sztuk)

250 ml wody
160 g mąki pszennej
125 g masła
4 jajka
1 łyżeczka cukru

PODSTAWOWY KREM WANILIOWY

600 ml śmietanki kremówki 36%
400 g serka mascarpone
8 łyżek cukru pudru
2 laski wanilii (będziesz potrzebować ziarenek)

POLEWA CZEKOLADOWA

100 g gorzkiej czekolady
50 g masła

Jak przygotować?

CIASTO PARZONE NA EKLERKI

KREM WANILIOWY

Wszystkie składniki zmiksuj, krem nałóż do rękawa cukierniczego i przełóż nim upieczone i ostudzone eklerki.

POLEWA CZEKOLADOWA

Czekoladę połam na małe kawałki. Masło pokrój, składniki rozpuść razem w kąpieli wodnej.
Gotową i lekko ostudzoną czekoladą polej przełożone kremem eklery!

Smacznego!

Źródło: aniastarmach.pl

Czytaj też:

Autor: Zuzanna Bartus

Komentarze
Czytaj jeszcze: