Kuba prowadzi "Silvano" w Połajewie
Połajewo. Wielkopolska wieś położona 50 km na północ od Poznania. Znakiem rozpoznawczym miejscowości są Międzynarodowe Spotkania Kolędników. Przez wieś przebiega ruchliwa droga, a przy niej restauracja „Silvano”, którą prowadzi Kuba. Ciężka sytuacja finansowa i motywacja do zmian. Magda Gessler uratuje lokal przed upadkiem? Zmierzy się z niewykonalnym – słyszymy w zapowiedzi odcinka.
34-letniego właściciela wspiera żona i tata. Łatwo nie jest. Wcześniej ruch był. Co się zmieniło? Przyszła pandemia, zakaz organizowania wesel i imprez. Gości brak. 64-letni Bogdan chciał ściągnąć syna z Londynu. Kuba spędził w restauracji 12 lat.
Jak ja bym to zamknął to by mi serce pękło. Włożyłem w to pół mojego życia, przez 12 lat tutaj siedzę. Dzień praktycznie i noc – stwierdził właściciel.
"Można wydoić tą pizzę"
„Silvano” to lokal o nieokreślonym charakterze. Kuchnia włoska, kuchnia polska, burgery, sushi. Chcą zadowolić wszystkich. A co na to Magda Gessler? Czas na degustację. Jak pierwsze wrażenia?
Hamburgery zazwyczaj się bierze do ust w całości. Może Pani mi to pokazać?
To kupy się nie trzyma, jest od sasa do lasa, bardzo brzydko podane.
Można wydoić tą pizzę.
Dużo - nie znaczy dobrze, proszę pani. A szczególnie we Włoszech. Oni są oszczędni i takiej pizzy w życiu by nie podali, dziękuję – mówiła.
Jak stwierdziła Bożena, która pracuje jako kierowca i pomoc kuchenna: Chłopy tutaj lubią taką pizzę. Może widocznie pani Magdzie nie smakowała. Może ma miejski gust. 31-latka pizzę nauczyła się robić sama. Właściciele – przytuleni i przejęci. Chętni do pracy, gotowi na zmiany.
Ktoś tu coś potrafi, zobaczymy, co dalej. […] Nie mogę powiedzieć, że tu jest niesmacznie, ale na pewno nie jest po włosku – stwierdziła znana w całej Polsce restauratorka.
Kiedy oglądać Kuchenne Rewolucje?
Rewolucja się udała? Jak teraz nazywa się lokal? Co po programie? Premiera odcinka już o 21.30 na antenie TVN.
To już 11 lat
11 lat Kuchennych rewolucji. Ogarnęły całą Polskę? Ponad 250 przeprowadzonych rewolucji, tysiące przepisów. Zmiany nie tylko w wystroju lokalu, ale również w myśleniu właścicieli restauracji na terenie całej Polski. Pandemia tylko pogłębia kryzys w branży. Magda Gessler bezkompromisowa, kontrowersyjna. Wie, że zaufały jej miliony ludzi. Przed znaną restauratorką nowe wyzwania. Jak poradzi sobie w nowej rzeczywistości? 23 sezon.
Autor: Małgorzata Durmaj