Czujesz się objedzony? Masz ochotę na coś lżejszego? Zdrowe i smaczne kulki z ciecierzycy z przepisu Ewy Chodakowskiej mogą Ci posmakować! Jak podkreśla trenerka, cieciorka bogata jest w białko, błonnik, witaminy z grupy B, wapno, magnez i żelazo! To mini danie świetnie sprawdzi się więc także dla wegetarianów i ma tylko 216 kcal! Sprawdź przepis!
Kulki z ciecierzycy. Składniki:
- 2 łyżki (40g) gotowanej cieciorki
- 1 obrany banan średnia sztuka (120g)
- 2 łyżki (12g) soku świeżo wyciśniętego z limonki
- 1/2 łyżeczki (7g) miodu
- 1 łyżka (8g) wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka (5g) cynamonu
Kulki z ciecierzycy. Przygotowanie:
- Ugotować cieciorkę, odsączyć i zmiksować z bananem, sokiem i miodem.
- Dodać wiórki i wymieszaj.
- Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć każdą w cynamonie (dla chętnych) i włożyć na kilka godzin do lodówki, aż nabiorą zwartej konsystencji.
Zobacz inne przepisy:
Autor: Aleksandra Biłas