Kurkuma ma wiele zdrowotnych właściwości. Zrobisz z nią złote mleko

Kurkuma to roślina, która należy do rodziny imbirowatych, nazywana również szafranem indyjskim. Jako przyprawa wykorzystywana jest w kuchni od lat. Niewiele jednak wie, że ma również mnóstwo zdrowotnych właściwości.

New Africa/Shutterstock

Kurkuma – właściwości

Kurkuma ma mocny, korzenny i lekko gorzkawy smak. Jeden z jej składników – kurkumina – nadaje charakterystyczny kolor potrawom curry. Już w około 600 r p.n.e. stosowano ją jako barwnik produktów.

Kurkuma jest popularna szczególnie w kuchni azjatyckiej, jednak nie wszyscy wiedzą, że ma wiele zdrowotnych właściwości i warto ją stosować. Wspomaga m.in. pracę mózgu. To za sprawą zawartości tumeronu – związku, który pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu. Może wspomóc także naprawę mózgu po chorobie czy urazie.

W medycynie indyjskiej uważa się, że kurkuma wzmacnia organizm, poprawia funkcję trawienne oraz wpływa na regulację menstruacji. Kurkumina zawarta w kurkumie ma działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Wspomaga także odchudzanie, więc używanie kurkumy sprawdzi się dla osób, które są na diecie i chcą zrzucić zbędne kilogramy. Obniża również poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz łagodzi bóle stawów i objawy wrzodów żołądka.

Złote mleko z kurkumą

W okresie jesienno-zimowym szczególną popularnością cieszy się tzw. złote mleko. Przygotowane z kurkumą sprawdzi się idealnie na przeziębienia. Działa rozgrzewająco, a także łagodzi kaszel, gorączkę i ból gardła.

Przygotowanie złotego mleka z kurkumą jest banalnie proste. Wystarczy podgrzać szklankę mleka (krowiego lub napoju roślinnego) i dodać do niego łyżkę kurkumy. Można dać także starty korzeń imbiru. Następnie, gdy napój ostygnie, dodajemy łyżeczkę miodu i łyżeczkę oleju kokosowego.

Maseczka na twarz z kurkumy

Kurkumę można też wykorzystać w codziennej pielęgnacji. Przygotowanie z niej maseczki jest niezwykle proste! Wystarczy wziąć jedną łyżkę kurkumy, 3 łyżeczki jogurty naturalnego oraz 2 łyżeczki miodu. Składniki mieszamy ze sobą do jednolitej konsystencji.

Tak przygotowaną maseczkę z kurkumy nakładamy cienką warstwą na wcześniej oczyszczoną twarz. Pozostawiamy ją do wyschnięcia. Po około 20-30 minutach zmywamy maseczkę ciepłą wodą lub olejem np. kokosowym czy lnianym.

Maseczka z kurkumy złuszcza naskórek oraz rozjaśnia cerę i wyrównuje jej koloryt. Zawarta w niej kurkumina ma działania antybakteryjne. Dzięki niej nasza cera nie będę podrażniona.

Trzeba jednak pamiętać, że kurkuma może zabarwić ręce lub ręcznik. Warto więc włożyć rękawiczki i użyć ręcznika papierowego w trakcie przygotowania maseczki.

Autor: Natalia Zoń

Komentarze
Czytaj jeszcze: