Amerykanin stworzył BigMaca w 1967 roku podczas pracy w restauracji w Pittsburghu w Pensylwanii. Jednak droga BigMaca do sukcesu wcale nie była łatwa – przełożeni Delligattiego początkowo nie byli przekonani z wynalazku. Dopiero po roku od stworzenia BigMac stał się na tyle popularny, że zaczęto go sprzedawać w całych Stanach Zjednoczonych.
Mimo że to mężczyzna wpadł na pomysł obecnie sztandarowej pozycji w menu McDonald’s, to nigdy nie otrzymał żadnej finansowej nagrody za stworzenie BigMaca. Jak żartował – po BigMacu został mu tylko osad na zębach.
Licząca już prawie 50 lat kanapka jest obecnie najczęściej jadanym hamburgerem na świecie. Podbiła ona serca na tyle, że w 2011 roku został ustanowiony rekord największej ilości zjedzonych BigMaców przez jedną osobę. Don Gorske z Fond du Lac w amerykańskim stanie Wisconsin zjadł aż 25 tys. kanapek!
Jedząc BigMaca pochłaniamy aż 550 kalorii, które stanowią około 25% zapotrzebowania dziennego dorosłej osoby. Spalenie kanapki zajmie nam godzinę jazdy na rowerze. A za polską średnią pensję krajową kupimy około 267 Big Maców.