Wielkanoc. Catering wielkanocny Magdy Gessler
Magda Gessler przed Wielkanocą uruchomiła w swoim warszawskim lokalu Słodki-słony możliwość składania zamówień z dowozem do domu. Na stronie cukierni sygnowanej nazwiskiem gwiazdy „Kuchennych rewolucji” można znaleźć specjalną, wielkanocną ofertę, w skład której wchodzą nie tylko słodkie wypieki, ale i wędliny czy pełnoprawne dania. Chociaż ceny dla przeciętnego Polaka mogą wydawać się wysokie, to Gessler nie mogła narzekać na brak zainteresowania jej świątecznym cateringiem. Było ono na tyle duże, że przyjmowanie zamówień zakończono już 5 kwietnia.
Ile kosztują wielkanocne potrawy Magdy Gessler?
W wielkanocnej ofercie lokalu Słodki-słony królują oczywiście słodkie wypieki. To najdroższa z kategorii oferowanych przez cukiernię produktów. Tutaj ceny sięgają nawet 300 złotych. Tyle trzeba zapłacić za świąteczny tort. Do najdroższych pozycji w menu należy także makowiec, który został wyceniony na 110 zł. Mniej zapłacimy już za sernik czy mazurek, które w lokalu Gessler kosztują 65 złotych. Baba czy placek drożdżowy lub strudel malinowy to natomiast koszt 50 zł.
Jeżeli chodzi o dania świąteczne, na stronie Słodki-słony zaznaczono, że są one sprzedawane w litrowych słoikach. Taka porcja żurku z białą kiełbasą i jajkiem kosztuje 60 zł, a sałatki jarzynowej czy bigosu na wołowinie ze śliwkami i grzybami – 50 zł.
Ponadto funkcjonujący przy lokalu sklepik ziemiański oferuje swojskie wyroby, takie jak wędliny i kiełbasy, chleb czy masło. Do najdroższych wśród wyrobów wędliniarskich należą polędwica gruzińska i galantyna z kaczki, które kosztują 90 zł. Kiełbasa biała to już na przykład koszt 35 zł, a pasztet z kaczki w słoiku – 19 zł. Tyle samo kosztują ćwikła z chrzanem czy ogórki konserwowe. Za masło wiejskie zapłacimy 25 zł, natomiast za cały bochen chleba z metra – 90 zł.
Autor: Maria Staroń