"Program dedykujemy Pani MARZENNIE KONIUSZY zmarłej 20 września 2021"
Gorzów Wielkopolski i bar mleczny założony w latach 60. Przez wiele lat był miejscem bardzo lubianym. Jego właścicielem jest Kobiecy Klub Piłkarski TKKF Stilon Gorzów. Stare, dobre czasy doskonale pamiętała 59-letnia Marzenna, która w tamtejszej kuchni pojawiła się już w 1981 roku. Zaczynała jako kucharz, potem szefowa kuchni. W barze Agata pracowała całe życie. Jej córka Agnieszka pomagała mamie, a, jak tłumaczy, w lokalu miała okazję się wychowywać. Szefową chwaliła również Halina. 20 września 2021 roku Marzenna Koniuszy zmarła. Smutna wiadomość obiegła sieć i poruszyła fanów „Kuchennych rewolucji”. 18.11.2021 emisja odcinka, w którym miała okazję wystąpić. Bohaterkę pożegnała sama Magda Gessler.
Kochani…dziś Kuchenne Rewolucje dla mnie szczególne. W mojej głowie to żywy obraz - z jednej strony łagodny…mieszanka talentu wrażliwości i dobra, a z drugiej aż pali, pokazując zachłanność i postrzeganie świata przez pryzmat władzy. W Gorzowie Wielkopolskim spotkałam nadzwyczajną osobę Marzennę.. dobrą, skromną i z wielkim talentem!! Ale pod nadzorem. Niedocenioną, nieopłacaną.. Ptak zamknięty w klatce, który nie może rozwijać skrzydeł – napisała na profilu w mediach społecznościowych i jak dodaje:
Historia wielu ludzi. Nie chciałam wymazywać przeszłości, tylko ją wydobyć od nowa. Udało się a w nagrodę otrzymałam talent - odkryłam Marzennę! W Gorzowie wydarzyło się wiele cudów, ale też smutków.. Ten odcinek poświęcam pamięci Marzenny.. oglądajcie proszę. Dla niej.
"Kuchenne rewolucje" - co się zmieniło?
Bar Agata to z pewnością kultowe miejsce. Miejsce z duszą. Prezes klubu piłkarskiego, menadżer, jak i szefowa kuchni postanowili zwrócić się do znanej w całej Polsce restauratorki z prośbą o pomoc. Kłopoty finansowe i brak gości. Magda Gessler zdecydowała się przyjechać. Poznała panią Marzennę i całą załogę. I choć na początku łatwo nie było, prace ruszyły. Sprzątanie i zmiany. Pojawił się również kolejny problem. Panie od kilku miesięcy nie dostawały za swoją pracę wynagrodzenia. Restauratorka postawiła warunek. Rewolucje dokończy, jeśli załoga otrzyma zaległe środki. Emocje sięgnęły zenitu. Menadżer i prezes zobowiązali się sprawę załatwić. Przeprosiny i… kolejne nieścisłości. Koniec końców panie pieniądze otrzymały. Przyszedł więc czas na rewolucję w menu. Nazwa baru nie została zmieniona ze względu na swoją historię. Na ścianach błękit z odrobiną żółci. Na kolację kanapka na gorąco z metką z sałatką z cebulki dymki na musztardzie, pomidorowa z lanymi kluskami, kotlety mielone siekane, jajeczne, a na deser galaretka jabłkowa. Pani Marzenna Koniuszy nie ukrywała wzruszenia. Pojawiła się nowa nadzieja.
Ja bardzo dziękuję Marzennie i Agnieszce. Były po prostu niebiańskie. Masz taki smak i taką zdolność gotowania, że to się rzadko zdarza, tylko trzeba to umieć używać – zwróciła się do Marzenny Magda Gessler.
"Ogłaszam Bar Agata najpyszniejszym barem w Polsce"
W barze Agata po burzy wyszło słońce. I niech tak zostanie – dodała. Kolacja zachwyciła gości, którzy nawet po czterech tygodniach chętnie odwiedzali lokal. Kolejki i dobre jedzenie. Zachwycające dania i smaki. Magda Gessler została przyjęta po królewsku. Załoga przyznała jednak, że z szefostwem łatwo nie jest. Kolejne zaległości w wypłatach i nerwy. Prezes TKKF Stilon Gorzów obiecał, że danego słowa dotrzyma, a panie otrzymają wynagrodzenie za nadgodziny.
Ogłaszam Bar Agata najpyszniejszym barem w Polsce. Ale życie tego baru wisi na włosku przez nieodpowiedzialność prezesa i pana Bogdana – stwierdziła na koniec restauratorka.
Bar Agata znajduje się w Gorzowie Wielkopolskim przy Alei Konstytucji 3 Maja. Wydaje się, że lokal dalej działa. Jego średnia ocena w opiniach Google'a to 3,3 gwiazdki.
Autor: Małgorzata Durmaj