MasterChef 10. Czarne skrzynki, wizje i dania uczestników

Chwila stresu, presja czasu i droga na balkon lub... do domu. Fartuch, dogrywka dogrywki i ostatnie miejsca w finałowej czternastce. Co kryją czarne skrzynki? Był płacz, były łzy, ale i śmiech.

Płacz i śpiew

Kolejny odcinek, kolejne zadanie i wielkie emocje. Był płacz, łzy... obeszło się bez zgrzytania zębów. Był również śmiech, śpiew i dobra zabawa

O ostatnie 4 miejsca w wielkiej dogrywce walczyć będzie dziesięcioro kandydatów – słyszymy w zapowiedzi odcinka.

Przed uczestnikami czarne skrzynki. A w nich… „Ciemność! Widzę ciemność!”. Czarna marchew, fasola, czarny ryż, czarny pomidor, awokado, ryba, kaszanka, jeżyna, czosnek, figa. Spiżarnia – zamknięta. Szuflady – wypełnione przyprawami. Za kucharzami – zioła, które – jak z uśmiechem podkreślała Anna Starmach – sadzili sami jurorzy. I zajęło im to całą noc.

To ile minut na przygotowanie tego „czarnego dania”?. 70 minut.

No to nas wpakowali na minę – mówił jeden z uczestników.

Jak poradzą sobie z tymi nietypowymi produktami?

Jak to widzisz? – zapytał Michel Moran.

Czarno, czarno – podkreślała uczestniczka.

Zmiana planów na ostatnią chwilę. Nieudane dania i wręcz przeciwnie – dania „fenomenalne”.

Czarne dania - co mamy na talerzach? Smaczne?

Na pierwszy ogień poszła Renia Semeniuk. Co mamy na talerzu? Dorsz zapiekany z kaszanką, purée z czarnej rzepy i marchewki oraz z sałatką z awokado i pomidrorów. Dodatkowo – mus z bakłażana w sosie słodko-kwaśnym. Magda Gessler wzięła do ręki fartuch. Uściski, gratulacje i droga… prosto na balkon!

39 letni asystent spedytora Mariusz Kisiel z Białegostoku przygotował czarnego dorsza z czarnym ryżem, czarnymi marchewkami, i jeżynami posypanymi prażonym sezamem. Harmonia smaków, odwaga i… fartuch.

Danie wygląda fenomenalnie – chwaliła Magda Gessler.

Kolejny fartuch powędrował do 31-letniej Kamili Kamrowskiej. Co przygotowała? Smażony czarny dorsz na guacamole – z dodatkiem jeżyn i fig oraz… karmelizowane czarne marchewki.

Jest, jest fartuch z moim imieniem. Cudownie – mówiła Kamila.

Jeszcze mają szansę!

4 kolejnych uczestników dostało szansę na dogrywkęDogrywka dogrywki. Jak zapewniał Michel – to już ostatnia.
Wojtek Szuciak, Mateusz Pietruszewski, Kuba Pietrzycki i Agata Raczkowska.

Jak trudna była ta konkurencja od 1-10? 12,5.

Po przerwie… Presja czasu i walka o ostatnie miejsce w finałowej czternastce. Nauka poza kuchnią MasterChefa i szlifowanie talentu. A kucharzy uczył Rafał Zaręba, który szkolił się we Francji, Izraelu i Jordanii. W Polsce współpracował z Wojciechem Modestem Amaro.

Głowę rozwala, z kapci wyrywa – zaznaczył Wojtek Szuciak.

Comber jagnięcy w glazurze z czarnego czosnku ze szparagami i kawiorem z jesiotra.

Mateusz Pietruszewski wywalczył fartuch i zgarnął ostatnie miejsce w finałowej czternastce. 

 

Autor: Małgorzata Durmaj

Komentarze
Czytaj jeszcze: