Masz nudności i zawroty głowy? To może być za niski poziom witaminy B12

Odczuwasz nieprzyjemne mrowienie rąk i zmagasz się z brakiem apetytu? Takie objawu mogą wskazywać, że masz za niski poziom witaminy B12. Po czym jeszcze poznać niedobór?

Fot. Shutterstock

Za co odpowiada witamina B12?

Witamina B12 jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina ta powstaje z udziałem mikroorganizmów – ciało nie jest w stanie samodzielnie jej wytworzyć, dlatego musimy dostarczać ją razem z jedzeniem.

B12 ma wszechstronne działanie:

Witamina B12 – gdzie występuje?

Źródłem witaminy B12 jest wiele różnorodnych pokarmów. Do naszego organizmu możemy głównie dostarczyć ją za pomocą produktów pochodzenia zwierzęcego. Największe złoża znajdują się w podrobach, takich jak wątróbka drobiowa czy wątroba wołowa. Witamina obecna jest też, choć w mniejszych ilościach, w tłustych rybach morskich – szczególnie bogate w nią są śledzie i makrele. Źródłem B12 są również jaja, sery twarogowe czy sery żółte.

Czy tylko wegetarianie zmagają się z niedoborem witaminy B12?

Popularnym mitem jest stwierdzenie, że z niedoborami witaminy B12 mogą mierzyć się jedynie osoby, które nie jedzą mięsa – w końcu produkty odzwierzęce są największym źródłem tego składnika. Prawda jest jednak taka, że niewystarczający poziom witaminy w organizmie występuje także w innych przypadkach. Czynnikami, które zwiększają ryzyko niedoborów, są m.in. choroby układu pokarmowego, nadużywanie alkoholu, stosowanie leków hamujących wydzielanie kwasu solnego w żołądku czy wrodzone zaburzenia metaboliczne. Oczwywiście wegetarianie są bardzo narażeni, dlatego powinni oni stosować odpowiednią, skonsultowaną ze specjalistą, suplementację.

Jak objawia się niedobór witaminy B12?

B12 pełni ważne role w organizmie. Kiedy więc jej poziom mocno spada, to szybko zaczynamy zauważać objawy powiązane z tym stanem. Mogą one pochodzić z różnych miejsc.

Autor: Klaudia Dzięgiel

Komentarze
Czytaj jeszcze: