Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw na całym świecie i chyba nie ma osoby, która nie znalazłaby wśród dziesiątek wariantów tego dania czegoś dla siebie. Jej historia sięga jeszcze starożytności, natomiast słowo „piza” jako nazwa charakterystycznego pieczonego placka z dodatkami na wierzchu po raz pierwszy pojawiło się w dokumencie z 997 roku.
9 luty to Międzynarodowy Dzień Pizzy. Dzisiaj każdy powinien spróbować choć kawałek tej włoskiej potrawy. Jeśli chcesz, aby twoje ciasto było „Lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach”, to skorzystaj z przepisu Magdy Gessler.
Ciasto na pizzę Magdy Gessler
Składniki:
- Mąka 340 g
- suszone drożdże 5 g
- cukier 1,5 łyżeczki
- sól 1,5 łyżeczki
- oliwa 2 łyżeczki
- letnia woda 250 ml
Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach.
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.
Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.
Autor: Katarzyna Dorda