Wiele ze stojących na sklepowych półkach miodów ma w sobie niepotrzebne dodatki. Do tego często pozbawione są pyłków kwiatowych i innych substancji odżywczych, bez których nie będziemy mogli czerpać korzyści, jakie daje nam ta złota substancja. Niektóre sklepowe miody mogą być także mieszankami różnych miodów z dodatkiem fruktozowego syropu kukurydzianiego (HFC) lub glukozy. Dlatego zawsze zwracaj uwagę na etykiety.
Jakie są sposoby, by sprawdzić, czy kupiony przez nas miód jest fałszywy?
1. Dodaj łyżkę miodu do szklanki wody. Jeśli się rozpuści, to znaczy, że trafiłeś na sztuczny. Czysty miód osiada na dnie szklanki.
2. Jeśli masz jodynę w domu, to możesz spróbować tego sposobu: wymieszaj w szklance wody kilka kropel miodu z jodyną. Gdy stanie się niebieski, to możesz być pewny, że w jego składzie znajduje się skrobia kukurydziana.
3. Włóż zapałkę stroną z siarką do miodu, a następnie spróbuj ją odpalić od pudełeczka. Jeśli się zapali, to Twój miód jest prawdziwy.
4. Weź łyżeczkę miodu, po czym wlej go z powrotem do słoika. Powstający na powierzchni dołek oznacza podróbkę, zaś zbierająca się piramidka – prawdziwy miód.
5. Pamiętajmy, że prawdziwy miód ulega krystalizacji. Ten proces nie zachodzi w przypadku sztucznego produktu.