Mocktaile są coraz bardziej popularne. Co wyjątkowego jest w drinkach bez alkoholu?

Mocktaile, czyli drinki bezalkoholowe, stają się coraz popularniejsze. Ich zwolennicy podkreślają, że są niezwykłe w smaku, a przede wszystkim zdrowsze od swoich alkoholowych odpowiedników.

fot. Shutterstock

Co to jest mocktail?

Mocktail to inaczej koktajl bezalkoholowy. Kluczem w tworzeniu drinka zaliczanego do tej grupy jest takie użycie składników, aby imitowały one (naśladowały) smak alkoholu. Osoba, dla której go przygotowujemy, powinna nie być w stanie wyczuć, że w szklance nie ma tego elementu. Tym bardziej sztuka tworzenia mocktaili jest trudna – błędne jest przekonanie, że wystarczy wziąć przepis na drinka z alkoholem i zwyczajnie pominąć ten składnik w przygotowaniu. Wówczas powstanie nie mocktail, a virgin drink – potocznie jednak tych dwóch nazw używa się zamiennie.

Dlaczego warto sięgnąć po mocktail?

Argumentem zwolenników mocktaili jest przede wszystkim fakt, że są one zdrowsze. W końcu można cieszyć się smakiem koktajlu bez spożywania szkodliwego dla organizmu alkoholu. O ile w barmaństwie obecne są one od dawna, o tyle to właśnie teraz urastają one do rozmiarów prawdziwego trendu – nazywa się go NoLo i polega on właśnie na rezygnacji z picia alkoholu. Nie bez powodu funkcjonuje on w sieci również jako "moda na trzeźwość" i jest bardzo korzystną (zdrowotnie i społecznie) praktyką.

Jak przygotować mocktail?

W sieci można znaleźć mnóstwo ciekawych przepisów na mocktaile i wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Wolimy coś słodkiego czy wytrawnego? A może orzeźwiającego na nadchodzące upały? Bezalkoholowy koktajl jest zdrową alternatywą, w dodatku mniej kaloryczną od alkoholowego odpowiednika. Na zachętę zamieszczamy przepis na Pina Coladę, oczywiście w wersji mocktail:

Składniki:

Przygotowanie:

Więcej przepisów na mocktaile znajdziecie tutaj:

Autor: Hubert Drabik

Komentarze
Czytaj jeszcze: