Czy mięso drobiowe trzeba myć przed obróbką?
Mycie mięsa po wyjściu go z opakowania wciąż budzi sporo kontrowersji. Choć na ten temat wypowiedziało się już wielu specjalistów, którzy przestrzegają przed tą czynnością, ten nawyk wciąż jest obecny podczas przygotowania posiłków. Głos zabrała także Katarzyna Bosacka, która opublikowała na Instagramie specjalny wpis.
Jak podkreśliła ekspertka zdrowego żywienia, naukowcy od lat przestrzegają, żeby nie myć mięsa drobiowego przed jego przyrządzeniem. Katarzyna Bosacka wyjaśniła, że znajdują się na nim bakterie chorobotwórcze, które razem z rozpryskującą się wodą przeniosą się na różne sprzęty w kuchni, których codziennie używamy, oraz żywność. Wtedy istnieje ryzyko zachorowania na przykład na listeriozę.
Mycie mięsa drobiowego może prowadzić do rozprzestrzeniania bakterii tj. Salmonella, Listeria, Campylobacter, zwłaszcza jeśli woda zmywająca mięso kapie na inne powierzchnie w kuchni. Bakterie obecne na surowym mięsie mogą przenikać na naczynia, deski do krojenia, sprzęt kuchenny, inne produkty spożywcze itp. – tłumaczy.
Nie myj kurczaka po wyjęciu go z opakowania
Jak dodała, mycie mięsa drobiowego nie tylko grozi zakażeniem bakterią, ale także mija się z celem. Zostało ono już umyte przed producentów, a bakterie, które się na nim znajdują, zginą pod wpływem wysokiej temperatury. Jeśli jednak zobaczymy zanieczyszczenia, wskazane jest ściągnięcie ich za pomocą ręcznika papierowego.
Obróbka cieplna, której poddajemy mięso i tak zabija wszystkie bakterie, dlatego mycie np. kurczaka czy indyka nie jest konieczne, a wręcz niewskazane. Mięso drobiowe, kupowane w zaufanych miejscach, powinno być bezpieczne do spożycia bez konieczności mycia. Jeśli jednak zauważysz jakiekolwiek zanieczyszczenia na mięsie, zawsze można je delikatnie usunąć za pomocą papierowego ręcznika - radzi.
Autor: Anna Helit