Dynia
Dynia jest pyszna, niskokaloryczna i można ją przyrządzić na wiele sposobów. Nadaje się do pieczenia, smażenia, gotowania i marynowania. Można z niej zrobić sok, zupę, racuchy, ciasto, a nawet dżem. Jednak największym atutem dyni są jej właściwości zdrowotne – reguluje poziom ciśnienia tętniczego i obniża poziom złego cholesterolu, co chroni przed miażdżycą i innymi chorobami serca. To również świetne warzywo dla odchudzających się osób – jest niskokaloryczne, zawiera dużo błonnika i odkwasza organizm. Dynia jest także bogatym źródłem beta-karotenu, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Warto też spożywać pestki dyni – pomagają zwalczyć objawy choroby lokomocyjnej i mają właściwości przeciwpasożytnicze. Są szczególnie cenne dla mężczyzn – zmniejszają powiększoną prostatę i chronią przed nowotworem tego gruczołu.
Cukinia
Cukinia to lekkostrawne i dietetyczne warzywo, które możemy przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do duszenia, grillowania i pieczenia, można ją nawet wykorzystać do przygotowania ciasta. Świetnie odkwasza i oczyszcza organizm, pomaga zwalczyć dolegliwości trawienne. Ma też niski indeks glikemiczny i jest polecana cukrzykom. Zawiera duże ilości witaminy C, a także potasu, żelaza i magnezu.
Papryka
Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw – zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a swoje właściwości zdrowotne zachowuje nawet po obróbce termicznej. Jest bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się organizmu i usuwają wolne rodniki odpowiedzialne za tworzenie się nowotworów. Spożywanie papryki w dużych ilościach wzmacnia odporność, poprawia trawienie i chroni przed bólem głowy. Warzywo warto jeść na surowo, ale świetnie smakuje też w wersji pieczonej, grillowanej i duszonej. Nadaje się również do marynowania.
Buraki
Buraki to szczególnie cenne warzywa – rewelacyjnie stymulują układ odpornościowy i wzmacniają organizm przed sezonem jesienno-zimowym. Najzdrowszy jest sok z surowych buraków (warto zmiksować go z innymi warzywami i owocami, by był smaczniejszy), a także buraki pieczone i obrane dopiero przed spożyciem. Sporo właściwości odżywczych ma także przygotowana z nich zupa. Znajdujące się w tych warzywach substancje działają przeciwwirusowo i wykrztuśnie, więc pomagają także w trakcie infekcji. Odkwaszają też organizm i zwalczają dolegliwości trawienne. Są naturalnym lekiem na anemię i wspierają organizm w walce z białaczką. Zawierają też duże ilości kwasu foliowego, więc są polecane kobietom w ciąży.
Warzywa kapustne
Jesienią warto też włączyć do codziennej diety warzywa kapustne: brukselkę, brokuły, kalafiora, kapustę włoską, jarmuż i kalarepę. Są one niskokaloryczne i bogate w błonnik oraz witaminy C, E, K i witaminy z grupy B, a także wapń, magnez, potas i żelazo. Wyjątkowo korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia (regulują ciśnienie tętnicze, obniżają poziom złego cholesterolu) i układu nerwowego (poprawiają pamięć i koncentrację, ułatwiają walkę ze stresem i bezsennością). Mają też silne właściwości antynowotworowe i mogą je spożywać diabetycy. Warzywa kapustne są idealne do przyrządzania zup, sałatek, surówek i koktajli.
Autor: Aleksandra Biłas