Mąka ze świerszczy w "Dzień Dobry TVN"
Wydanie programu śniadaniowego stacji TVN nie może odbyć się bez kącika kulinarnego. Zapraszani kucharze i kucharki przygotowują potrawy pod jeden temat lub też tak, aby jego bohaterem był pewien składnik. 6 lutego Andrzej Polan próbował zmierzyć się z mąką ze świerszczy – produktem, który w ostatnim czasie budzi sporo emocji. Kucharz zaplanował m.in. ciasteczka. Już na etapie przygotowania napotkał jednak trudności – Filip Chajzer słusznie zauważył, że ciasto się nie lepi, co potwierdził Andrzej Polan:
Uważam, że tego ciastka na pewno nie będzie się dało rozwałkowywać.
Wśród rozmów na wizji podjęto również cenę takiej mąki.
Andrzej, ale jest jeszcze coś. Ja sprawdziłem cenę tej mąki ze świerszczy. To jest 150 zł za kilogram
– powiedział Filip Chajzer.
Ale na razie tak jest. Jak wejdzie do powszechnego użytku, to będzie mniej
– odpowiedziała Małgorzata Ohme.
Drwiny na wizji
Łatwo dało się wyczuć, że Filip Chajzer zdecydowanie nie podchodzi entuzjastycznie do koncepcji mąki ze świerszczy. Dużo bardziej otwarte nastawienie przejawiała współprowadząca program, Małgorzata Ohme. Taka różnica charakterów sprawiła, że doszło do dalszej wymiany zdań:
Dlaczego mamy wspierać azjatyckie produkty, skoro mamy swoją, świetną mąkę – zapytał Chajzer.
Dlatego, że naszej mąki wkrótce może zabraknąć – odpowiedziała Ohme.
Dziennikarka powiedziała również o tym, że mąka ze świerszczy ma znacznie wyższą zawartość białka od pszennej czy żytniej. Prawdziwe drwiny z produktu zaczęły się jednak w momencie degustacji ciasteczek. Prowadzący wyraźnie mieli nietęgie miny po wzięciu kęsa. Małgorzata Ohme, która wcześniej broniła koncepcji, powiedziała:
Andrzej, może oni jeszcze popracują nad tą mąką?
Ja myślę, że powinni długo popracować nad tą mąką, bo na razie z tej mąki trudno jest cokolwiek wypracować
– odpowiedział kucharz.
Jakbym jadła błoto z cukrem...
– dorzuciła Ohme.
Jeszcze trochę gruzu bym tam dorzucił
– dodał Filip Chajzer.
Mąka ze świerszczy – czy naprawdę jest taka zła?
Mąka ze świerszczy to alternatywny produkt, na którego dystrybucję i sprzedaż jakiś czas temu zezwoliła Unia Europejska. Po obejrzeniu materiału w "Dzień Dobry TVN" można odnieść wrażenie, że produkt jest nie tylko nieopłacalny, ale i po prostu nieużyteczny i niesmaczny. Warto jednak zapoznać się z kilkoma faktami:
- Mąka ze świerszczy bije na głowę inne mąki pod względem zawartości białka. Zawiera go nawet 70%. Dla porównania pszenna ma go 10%, żytnia 11%, a ryżowa tylko 6%.
- Produkcja tej mąki charakteryzuje się małym śladem węglowym. Oznacza to, że jest znacznie lepsza dla środowiska.
- Mąka nie zawiera glutenu. To oznacza, że nie ma właściwości wiążących ciasto – dlatego wypieki w "Dzień Dobry TVN" się nie udały. Brak tego składnika ma jednak swoje zalety – spożywać mogą go osoby cierpiące na celiakię.
- Mąka ze świerszczy ma bardzo dużą zawartość witaminy B12. Jedna jej porcja to zaspokojenie 17% dziennego zapotrzebowania tego składnika!
Autor: Hubert Drabik