Orzechówka: Świetnie działa na jelita i żołądek. Niszczy pasożyty i odtruwa

Orzechówka, czyli przyrządzana na bazie włoskich orzechów i spirytusu nalewka, to szlagierowy produkt medycyny naturalnej. Rekomendować jej nadmiernie nie trzeba, zwłaszcza osobom chętnie czerpiącym z dobrodziejstw przyrody. Jakie ma walory? Można je wymieniać długo. Perfekcyjnie działa na układ pokarmowy i jelita, eliminując obecność pasożytów i likwidując nieżyty, takie jak biegunka czy zatrucia. Ponadto stymuluje układ trawienny i poprawia przyswajanie pokarmów, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Nalewka z orzechów włoskich działa też wzmacniająco, oczyszczająco, bakteriobójczo, ściągająco i, rzecz jasna, perfekcyjnie smakuje. Choćby z tych powodów warto po nią często sięgać.

Słów kilka o nalewkach 


Orzechówka - podobnie jak nalewki z bursztynu, pigwy, malin, głogu, wiśni czy tarniny - od pokoleń cieszy się niegasnącą popularnością. Mimo początkowej niechęci lekarzy "urosła" także w ich oczach i szybko zyskała duże uznanie. Powodów tej sympatii jest całe mnóstwo, ale nie sposób pominąć dwóch: bogatego wachlarza smaków, jakich nam dostarcza oraz całej listy właściwości leczniczych. Przyznać należy, że na organizm działa wręcz perfekcyjnie. Ale po kolei.

Orzechówka a układ pokarmowy 


Nie bez powodu nasze babcie w chwilach, gdy dopadały ich dolegliwości trawienne czy bóle brzucha, sięgały właśnie po nalewkę z orzechów włoskich. Praktyka pokazuje, że wyjątkowo dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy. Po pierwsze działa na niego oczyszczająco i usuwa wszelkie pasożyty, po drugie wykazuje właściwości bakteriobójcze, zwłaszcza w stosunku do gronkowców, paciorkowców, bakterii duru brzusznego czy czerwonki. Ponadto eliminuje stany zapalne i nieżyty, takie jak zatrucia czy biegunka oraz łagodzi uporczywe bóle brzucha czy jelit.

 

 Nalewka z orzechów włoskich a trawienie 


Smakowita orzechówka stymuluje pracę układu trawiennego, ułatwiając przyswajanie pokarmów oraz usprawniając procesy metaboliczne. Kilka kropli nalewki pomoże między innymi przy uporczywych zaparciach. Podobnie jak cała seria innych popularnych nalewek orzechówka dobroczynnie działa też na nasze serce. Między innymi obniża poziom złego cholesterolu LDL oraz ciśnienie krwi. Na tę ostatnią wpływa też oczyszczająco. Wykorzystywana jest też w profilaktyce cukrzycy. 

Nalewka stosowana zewnętrznie na problemy skórne 


Nalewkę z orzechów włoskich najczęściej pijemy, a konkretniej delektujemy się jej smakiem, niemniej jednak w celach leczniczych można ją również stosować zewnętrznie. Znajduje zastosowanie w leczeniu schorzeń skórnych, takich jak grzybica czy trądzik oraz owrzodzeń, zapaleń ropnych czy nadmiernej potliwości stóp oraz żylaków. 

Jak zrobić orzechówkę? 


Sposób przygotowania: 


Zebrane najpóźniej w lipcu w orzechy włoskie pokrój na ćwiartki. Przygotuj duży słój, wlej do niego litr spirytusu i dodaj do niego pokrojone orzechy włoskie oraz migdały, cynamon i goździki. Na koniec wlej 250 ml przegotowanej wody. Składniki starannie połącz. Słój zamknij i odstaw na dwa tygodnie w zacienione miejsce. Po czternastu dniach zawartość słoja przecedź. W międzyczasie przygotuj syrop, czyli zagotuj 250 ml wody i dodaj do niego pół kilograma cukru. Gotowy syrop połącz z nalewką. Przefiltruj. Na koniec przelej do butelek i zakorkuj. Odstaw na co najmniej dwanaście miesięcy.

Autor: Aleksandra Biłas

Komentarze