Oto najbardziej kremy sernik na świecie. Tak zrobisz sernik baskijski [PRZEPIS ROZKOSZNEGO]

Sernik od lat pojawia się na stołach na wszelkich uroczystościach lub jako deser do niedzielnej kawy. Najlepiej smakuje ten, który jest przyrządzony w domu. We własnej kuchni możesz przyrządzić także ten baskijski, który jest uznawany za najbardziej kremowy na świecie. Poznaj przepis Rozkosznego.

fot. Shutterstock

Sernik baskijski

Sernik baskijski wywodzi się z Hiszpanii i jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Z powodzeniem można zrobić go w domu i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności cukierniczych. To ciasto charakteryzuje się wyjątkową konsystencją. Uznawane jest za najbardziej kremowy sernik na świecie. Ma również nietuzinkowy smak. Jak go zrobić? Rozkoszny opublikował idealnie dopracowany przepis w sieci.

Przepis na sernik baskijski. Tych składników używa Rozkoszny

Sernik baskijski. Przepis Rozkosznego

  1. Piekarnik wraz z blachą rozgrzewamy do 200 stopni z trybem góra-dół.
  2. Tortownicę natłuszczamy masłem, wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał ponad formę.
  3. Ciastka blendujemy na piasek i mieszamy z roztopionym masłem. Przekładamy do tortownicy, dociskamy łyżką. Pieczemy przez około 6 minut. Studzimy.
  4. Temperaturę w piekarniku przestawiamy na 240 stopni. Nagrzewamy.
  5. Ser, cukier i jogurt ucieramy mikserem do momentu, aż powstanie aksamitna masa. Stopniowo dodajemy jajka (pojedynczo), nie przerywając miksowania. Dodajemy śmietanę, sól oraz wanilię. Nadal miksujemy. Ma wyjść dość płynna masa.
  6. Masę serową powoli wylewamy na wystudzony spód. Pieczemy przez około pół godziny. Wierzch ma przybrać ciemno bursztynowy kolor, jednak może wyjść to dość nieregularnie. Środek sernika baskijskiego ma się trząść tak jak galareta.
  7. Sernik baskijski studzimy. Następnie przekładamy go do lodówki na co najmniej 8 godzin. W tym czasie przybierze idealną konsystencję. Jeśli w piekarniku nie nabrał koloru, na tym etapie można posypać go cukrem pudrem i skarmelizować go, używając palnika do crèmu brûlée.
  8. Przed podaniem sernik baskijski schładzamy w lodówce. Smacznego!

Źródło: https://www.rozkoszny.pl/sernik-baskijski-ale-jeszcze-lepszy/

Autor: Anna Helit

Komentarze