Owoc o wielu zdrowotnych właściwościach. Jest smaczny i ma mało kalorii!

„Papieski owoc” ma wiele zdrowotnych właściwości i dostarcza cenne składniki. Kantalupa jest łatwo dostępna w mniejszych i większych sklepach. Do tego ma mało kalorii!

Science Photo Library/Science Photo Library/East News

„Papieski owoc” idealny dla zdrowia

Nazwa „Papieski owoc” pochodzi od miejsca, w którym rozpoczęto jego uprawę, czyli w pobliżu miejscowości Cantalupo pod Rzymem, gdzie mieściła się posiadłość papieża.

Kantalupa, czyli „papieski owoc” to rodzaj melona cukrowego. Osiąga do kilograma wagi i z zewnątrz jest pokryty siateczkową skórką. Miąższ w kolorze pomarańczowym jest bardzo słodki i aromatyczny.

Kantalupę można jeść jako świeży owoc lub w formie suszonej. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, ale także będzie pysznie smakować po dodaniu do sałatki owocowej z np. winogronem. Smakuje również w bardziej wytrawnej wersji – z serem lub wędliną. Suszony owoc warto dodać do owsianki, musli czy smoothie.

Kantalupa ma wiele właściwości zdrowotnych. Seniorzy pokochali ten owoc!

„Papieski owoc” ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest cennym źródłem potasu, dzięki czemu wspomaga serce, a także pomaga regulować ciśnienie krwi. Jedząc kantalupę regularnie, możemy ograniczyć ryzyko nadciśnienia.

Błonnik w kantalupie natomiast wpływa dobrze na układ krążenia. Owoc pomoże także obniżyć poziom cholesterolu. Dodatkowo jest w nim witamina C oraz beta-karoten, który w naszym organizmie zamienia się w witaminę A.

Trzeba jednak pamiętać, że w formie suszonej „papieski owoc” ma mniej witamin. Najlepiej więc kupować go w sklepie w całości. Warto też zaznaczyć, że w 100 gramach kantalupy są jedynie 34 kalorie. Sprawdzi się więc świetnie w przypadku diety, jako zamiennik słodkości.

Pyszna i zdrowa kantalupa jest dostępna w supermarketach oraz mniejszych sklepach. Świeży owoc kosztuje około 10-15 złotych za kilogram. Im jest cięższy, tym będzie bardziej soczysty. Ze względu na wiele zdrowotnych zastosowań, pokochali go seniorzy!

Źródło: Polsat News

Autor: Natalia Zoń

Komentarze
Czytaj jeszcze: