Komunikat GIS
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Można w nim przeczytać, że dotyczy ono pieczarek marynowanych całych KRISTER, 900 g, o numerze partii: 1 i dacie minimalnej trwałości: 01. 2020. Producentem jest Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister Teresa Krupa, ul. Hallera 26, 33-200 Dąbrowa Tarnowska.
Jak podaje GIS:
„W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 62,6 ± 4,3 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.”
Dalsze działania
GIS poinformował również, że wraz z producentem podjął już próbę określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktu z obrotu. Pojawiły się również zalecenia dla konsumentów:
„Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.”
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ.
Autor: Sabina Obajtek