Pierogi z kapustą i grzybami – przepis Magdy Gessler
Magda Gessler na swoim kanale na YouTube podzieliła się z widzami przepisem na pierogi z kapustą i grzybami. To danie, które pojawi się na stołach wigilijnych w wielu polskich domach. Na święta nie brakuje go również u Magdy Gessler. Restauratorka nie ukrywa, że co roku to właśnie na pierogi z kapustą i grzybami najbardziej oczekują jej bliscy. Gessler podaje je na stół zaraz po karpiu.
W czym tkwi sekret pierogów Magdy Gessler? Zobaczcie wideo i sprawdźcie przepis poniżej.
Farsz:
- kapusta kiszona bardzo kwaśna, nie płukana
- grzyby suszone
- cebula
- mielony kminek
- olej lniany
- sok z kapusty
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- goździki
- cukier lub miód lipowy
Grzyby mocz w wodzie przez 3 godziny lub ugotuj aż będą miękkie w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym, cebulą, pieprzem, zielem angielskim i solą.
Cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej olej lniany i przesmaż na nim cebulę na złoty kolor i przypraw mielonym kminkiem. Dodaj do garnka kapustę, sok z kapusty, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, dwa goździki, odrobina cukru, sól do smaku i nasze ugotowane na miękko grzyby. Po ostudzeniu kapusty siekamy ją. Możemy dodać resztę farszu grzybowego z uszek, dodajemy soku z kapusty, pieprz, mielonego kminku.
Ciasto:
- mąka
- letnia woda
- sól
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy miską, aby odpoczęło. Rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka, nakładamy pełno farszu i lepimy pierogi.
W dużym garnku na osolony wrzątek wkładamy pierogi. Wyjmujemy, gdy woda zawrze i wypłyną pierogi do góry. Układamy je na posmarowanym masłem półmisku, aby się nie zlepiły.
Można podać z okrasą z chrupiącej cebulki lub polane olejem lnianym z pierwszego tłoczenia.
Źródło: YouTube/Magda Gessler
Autor: Maria Staroń