Wpływ pistacji na organizm
Pistacje stanowią bardzo wartościowe uzupełnienie codziennej diety i pozytywnie działają na układ odpornościowy. Wysoka zawartość potasu wpływa na regulację równowagi kwasowo-zasadowej, a bogactwo kwasu foliowego i kwasów tłuszczowych omega3 obniża poziom cholesterolu. Pistacje zawierają także dużo białka i wapnia, za sprawą czego zyskują kości i mięśnie.
Być może nie wszyscy są tego świadomi, ale w pistacjach zawarta jest luteina, która pozytywnie wpływa na oczy i zapobiega utracie wzroku. Dodatkowo obecność witaminy E odżywia skórę, poprawia jej wygląd i minimalizuje proces starzenia się organizmu.
fot. Shutterstock
Jak jeść pistacje?
Najprostszym i najszybszym sposobem na zjedzenie pistacji jest wyjęcie ich z łupinki i zjedzenie orzecha w całości. W ten sposób możemy traktować je jako zdrową przekąskę. Orzeszki można również posiekać na drobne kawałki i w takiej sproszkowanej formie traktować jako posypkę do różnych dań. Pistacje sprawdzą się jako dodatek do koktajli, owsianek czy słodkich wypieków.
fot. Shutterstock
Kto nie powinien jeść pistacji?
Pistacje są silnym alergenem, dlatego absolutnie nie powinny spożywać ich osoby, które mają alergię na orzechy. Objawy to m.in.: zaczerwienienie, wysypka skóra, duszności, obrzęk języka lub warg. Na pistacje powinny uważać także ci, ktorzy chorują na nerki, a także zmagają się z nadwagą. Pierwsze zastrzeżenie związane jest z możliwością odkładania się szczawianów w postaci kamieni nerkowych, a drugie z wysoką kalorycznością orzechów.
Autor: Klaudia Dzięgiel