Na świecie głód cierpi prawie 800 milionów osób. Narażone na taką sytuację są zwłaszcza dzieci. Aż 60% osób dotkniętych problemem z żywnością żyje w strefach zbrojnego konfliktu.
16 października ochodzimy Światowy Dzień Żywności, to doskonała okazja żeby uzmysłowić sobie jak wiele marnujemy z zakupionej przez nas żywności. Codziennie w naszych prywatnych, domowych śmietnikach lądują przeterminowane lub niezużyte w pełni produkty. Dodatkowo żywnośc marnuje się w sklepach, wielkich marketach, restauracjach i w wielu innych miejscach.
Najnowsze badania, przeprowadzone na zlecenie Federacji Polskich Banków, wykazują, że żywność marnuje średnio co trzeci Polak. Przyznało się do tego 35% ankietowanych. W ostatnich latach liczba ta spadła o 5%, ale nadal wskaźnik jest wysoki. Najcześciej marnwoane są takie produkty jak pieczywo, przetwory mięsne czy nabiał.
Każdego roku, około 2 milionów ton jedzenia trafia w Polsce do kosza. Statystyczny Polak marnuje jej rocznie około 50 kilogramów!
Jeśli chciałbyś wspomóc głodujące dzieci i inny potrzebujących na świecie zajrzyj chociażby na stronę Polskiej Akcji Humanitarnej