Dieta a przekąski
Jedzenie na diecie powinno być przyjemnością, a nie przymusem. Lepiej jest wtedy utrzymać zdrowe nawyki na długo. Jak przekonuje dietetyczka Helen Bond dla portalu „The Sun”:
Jedzenie ma być przede wszystkim przyjemnością, a liczenie kalorii nie może nas jej pozbawić.
Według dietetyczki najwięcej ryzykujemy wieczorami podczas czasu relaksu przed telewizorem. Wtedy to przychodzi chęć podjadania różnych niezdrowych rzeczy. Jednak, czy przekąski zawsze muszą być niezdrowe? Wystarczy, że wyeliminujemy te szkodliwe i zastąpimy zdrowymi. Sprawdź poniższe zestawienie szkodliwych i odpowiednich smakołyków na wieczór.
Czego nie jeść wieczorem
Najlepiej unikać żywności przetworzonej, gotowym produktów, które możemy znaleźć we wszystkich marketach. Zawierają one bardzo dużo cukru, tłuszczu i wiele szkodliwych konserwantów, które przedłużają datę ważności produktu.
Należą do nich:
- Chipsy zawierają za dużo soli, tłuszczu a w niektórych znajdziemy również sporo cukru.
- Czekolada... Mało kto wie, że zawiera ona całkiem sporą dawkę kofeiny. Ona natomiast wieczorem będzie utrudniać nam zasypianie.
- Lody zawierają bardzo dużo cukru i zazwyczaj nakładamy za duże porcje.
- Pikantne przekąski mają w składzie dużo tłuszczu, są też jednocześnie słone i nafaszerowane chemią
- Ciastka - tu chyba sprawa jest oczywista. Zawierają mnóstwo cukru i tłuszczu najgorszej jakości
- Dania fast food - poza tym, że są bardzo niezdrowe (sól, cukier, konserwanty) to na dodatek jest tzw. „zapychaczem”, który nie ma w sobie niczego odżywczego i dzięki temu, krótko po zjedzeniu, ponownie odczuwamy głód.
- Napoje gazowane zawierają zdecydowanie za dużo cukru, barwników i przepełnione są konserwantami.
Czas zatem wybrać zdrowsze zamienniki!
Przedstawione przekąski są naprawdę bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe. Dzięki nim nie musimy radykalnie rezygnować z wieczornego podjadania, dopóki jest ono rozsądne i nieszkodliwe.
- Sałatka owocowa – również jest bardzo słodka, ale naturalna i zdrowa!
- Pieczywo pełnoziarniste z masłem orzechowym najlepiej jest zrobić samodzielnie w domu lub kupić w sprawdzonej piekarni. Do masła orzechowego potrzebujesz tylko jednego składnika – wybranych orzeszków. Przekąska będzie dobra na długo, ze względu na to, że orzechy nie psują się szybko. Wystarczy przełożyć zrobione masło orzechowe do szklanego, szczelnego pojemnika i schować w zacienionym i chłodnym miejscu. Przekąska gotowa na wiele wieczorów!
- Popcorn z cynamonem. Oczywiście nie chodzi o gotowy popcorn ze sklepu. Najlepiej jest kupić ziarna kukurydzy i na odrobinie oleju i szczypcie soli wyprażyć w dużym garnku z pokrywką. Później można urozmaicić przekąskę łyżeczką cynamonu.
- Niesolone orzechy i pestki – na przykład dyni sprawdzą się idealnie i nie trzeba nic przy nich robić.
- Warzywa z sosem tzatziki lub hummusem, gdy mamy więcej czasu.
Autor: Urszula Głowiś