Poświąteczny detoks
Podczas świąt Bożego Narodzenia na naszych stołach królują wysokokaloryczne, nieraz ciężkie dania – groch z kapustą, kapusta z grzybami, pierogi, gołąbki. Do tego na deser tradycyjne słodkości w postaci pierników, serników i innych ciast. Jak po kilku dniach świątecznego łakomstwa wrócić do formy? Oto kilka wskazówek!
Co jeść po świętach?
Czujesz się objedzony? Jedzenie tych czterech produktów sprawi, że poczujesz się lżej!
- Zielone warzywa – obecny w nich chlorofil wyróżnia się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Zielone warzywa między innymi świetnie oczyszczają nasz organizm z toksyn i regulują proces detoksykacji organizmu.
- Orzechy i migdały – dostarczają naszemu organizmowi dużo energii, wpływają na prawidłową przemianę materii i ograniczają uczucie głodu.
- Kasze – bogate w węglowodany złożone, zapewniają naszemu organizmowi energię. Ponadto bogate są w witaminy z gruby B.
- Pełnoziarniste pieczywo – zawiera dużo błonnika, który przyspiesza metabolizm.
Oprócz tych produktów, w czasie zimowego detoksu powinniśmy spożywać także duże ilości innych świeżych warzyw i owoców, także w postaci soków. Z pomocą w oczyszczaniu naszego organizmu przychodzi sok z brzozy, który dzięki właściwościom moczopędnym i odtruwającym świetnie oczyszcza nasze nerki. W tym czasie dobrze sprawdzi się także odtłuszczony nabiał, jogurty i biały ser.
Czego nie jeść?
Gdy świąteczne szaleństwo już się skończy, tych produktów staraj się unikać! Przynajmniej przez jakiś czas…
- słodycze
- alkohol
- fast food’y
- tłuste mięso i wędliny
- białe pieczywo
- ciężkie węglowodany, jak kluski i makaron
Autor: Aleksandra Biłas