Uszka z barszczem to jedno z dań, które są zarezerwowane wyłącznie na święta Bożego Narodzenia i których absolutnie nie może zabraknąć na tradycyjnym, wigilijnym stole. Jednak zanim zasiądziemy przy stole, rozkoszując się smakiem delikatnych pierożków z grzybami zanurzonych w aromatycznym, lekko pikantnym wywarze z buraków, czeka nas wielkie gotowanie. By nie zwariować w przedświątecznym szale, część tej potrawy można przygotować już znacznie wcześniej. Uszka można przecież zamrozić i zapomnieć o nich przez najbliższe tygodnie, by przypomnieć sobie na chwilę przed podaniem barszczu. Więc nie zwlekaj i zapewnij sobie nieco spokojniejszych przedświątecznych przygotowań, lepiąc uszka już teraz. Zobacz ten sprawdzony przepis na uszka z farszem grzybowym i bierz się do roboty! Z tego przepisu zrobisz około 60 uszek!
Składniki: ciasto pierogowe
- 300 g mąki pszennej (tortowej typ 450)
- szczypta soli
- 200 ml wrzącej wody
- 30 g masła
Przygotowanie: ciasto
- Mąkę należy przesiać do miski i dodać do niej sól.
- Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, a następnie stopniowo wlewać do mąki. Całość mieszać łyżką aż do połączenia się składników.
- Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, po czym należy je zagniatać przez około 6 minut. W efekcie ciasto ma się stać gładkie i miękkie. Ciasto na uszka można też wyrabiać mikserem.
- Tak przygotowaną masę należy włożyć do miseczki i przykryć folią. Odstawić i przykryć folią na 30 minut.
Składniki: farsz grzybowy
- 40 g suszonych borowików lub podgrzybków
- 1 szklanka wody
- 3 cebulki szalotki lub 1 zwykła
- 2 łyżki masła lub oleju lnianego
- sól i drobno zmielony pieprz
Przygotowanie: farsz do uszek
- Grzyby włożyć do małego garnka i zalać je 1 szklanką wody. Całość przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Wywar ma lekko mrugać i nie może się mocno gotować.
- W międzyczasie należy posiekać malutką kosteczkę, a następnie zeszklić na patelni z dodatkiem masła i oleju. Cebula ma być jedynie zeszklona, a nie zarumieniona.
- Po ugotowaniu grzyby przecedzić i dodać do zeszklonej cebuli. Całość należy doprawić solą i pieprzem i mieszając smażyć przez około 2-3 minuty.
- Dopiero teraz wszystko należy poszatkować, czy to nożem na desce do krojenia, czy w rozdrabniaczu. Farsz przed lepieniem uszek musi ostygnąć.
Lepienie uszek
- Ciasto należy podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać, resztę trzymając pod przykryciem. Ciasto powinno być rozwałkowane na cienki, około 2-milimetrowy placek. W międzyczasie trzeba pamiętać o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką, by ciasto się nie przyklejało.
- Kółka, z których będą lepione uszka, wycinać małą szklaneczką o średnicy 4,5 centymetra. Na środek wyciętego ciasta należy nakładać 1/3 łyżeczki farszu.
- Placek z nałożonym farszem złożyć na pół, nadzieniem do środka. Następnie należy zlepić brzegi i połączyć dwa końce, tworząc na wskazującym palcu "pierścionek". Zlepiony tak pierożek wymaga jeszcze odchylenia jego najgrubszej części.
- Ulepione uszka należy układać na stolnicy lub blacie oprószonym mąką. Jeśli będą czekały dłużej niż 10 minut na ugotowanie, przykryć ściereczką.
- Gotowe uszka z farszem grzybowym można gotować partiami na umiarkowanym ogniu przez około 1-2 minuty, a po wyłowieniu układać zachowując odstępy by po osuszeniu umieścić je w pojemniczkach i trzymać w lodówce do 3-4 dni lub zamrozić. Robiąc uszka przeznaczone do zamrożenia, można pominąć ich gotowanie i jedynie przymrozić je zachowując odstępy, by pierożki się ze sobą nie pozlepiały
Autor: Natalia Piotrowska