Pączki od Magdy Gessler. Składniki:
- ok. 2 kg mąki szymanowskiej
- 300 g cukru
- 30 jajek
- 500 g masła
- 500 ml mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
- 0,5 łyżeczki soli (łyżeczki do kawy)
- 100 g świeżych drożdży
- konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
- 2,5 kg smalcu
- 500 g domowego lukru
- 100 g skórek pomarańczowych kandyzowanych
Pączki od Magdy Gessler. Jak przygotować?
1. Do mleka dodajemy 100 gramów cukru i pokruszone drożdże. Całość podgrzewamy i mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Do ciepłego mleka wsypujemy szklankę mąki, wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (na ok. pół godziny).
2. Z 20 jaj oddzielamy białka od żółtek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 gramów cukru, wanilię i sól podgrzewamy, mieszając trzepaczką rózgową do temperatury ok. 30-35 stopni Celsjusza.
3. W momencie, gdy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, mieszamy go w dużej misce z masą jajeczną. Ciasto wyrabiamy, podsypując mąką aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.
4. Tak wyrobione ciasto przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia jeszcze dwukrotnie wyrabiamy ciasto rękoma.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje, formujemy z niego ruloniki i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich wyrabiamy i „spłaszczamy”. Następnie na środek nakładamy łyżeczkę wcześniej przygotowanego nadzienia, zawijamy brzegi i zlepiamy jak sakiewkę. Tak przygotowany pączek toczymy w dłoniach, nadając mu kulisty kształt. Pączki odkładamy na posypanej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
6. W rondlu rozgrzewamy smalec do temperatury 180 stopni (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć). Pączki smażymy porcjami, obracając je tylko raz. Po wyciągnięciu odsączamy je z tłuszczu, używając przy tym ręcznika papierowego. Po przestudzeniu pączki polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Źródło: tvn.pl
Autor: Sabina Obajtek