Gotowanie rosołu
Jak gotować rosół? Powinien być „pod przykryciem” czy bez? Ile czasu powinno się mu poświęcić? Czy obierać warzywa? To tylko kilka z pytań, jakie zapewne pojawiają się w wielu domach. Nie ulega wątpliwości, że rosół to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Chociaż każdy przyrządza ten przysmak nieco inaczej, a przepis przepisowi nie równy, w Internecie znaleźć można cenne rady i wskazówki, a także „rozpiskę krok po kroku”. A jakich błędów nie popełniać, gotując rosół? Nad tym zagadnieniem pochyliła się pewna użytkowniczka Instagrama, nagrywając specjalny film.
Błędy podczas gotowania rosołu
Doktor Magdalena Cubała-Kucharska to postać, która swoją wiedzą i doświadczeniem chętnie dzieli się z innymi. Niektórzy mogą kojarzyć ją z występów w „Pytaniu na Śniadanie”, gdzie często występuje m.in. w roli eksperta do spraw żywieniowych.
Pani doktor aktywnie działa także na Instagramie i to właśnie tam opublikowała nagranie, w którym wymienia błędy podczas gotowania rosołu. W swoim subiektywnym rankingu wyróżniła pięć punktów:
Po pierwsze: (…) rosół wymaga czasu i ma „pykać” pod przykryciem. Po drugie: obierasz warzywa, a warzywa powinny być ze skórką, ale dobrze wyszorowane. Po trzecie: dodajesz przyprawy, które zawierają glutaminian sodu. Jak chcesz, dodaj lubczyku. Po czwarte: nie „wal” bardzo dużej ilości makaronu, bo to nie jest spaghetti, tylko to jest zupa esencjonalna, która rzeczywiście ma uzupełnić nasze potrzeby żywieniowe. Po piąte: kupujesz złe mięso, bo kupujesz „chude” piersi, „chudą” wołowinę, a to ma być mięso z kością (…).
Jej wpis wywołał niemałe poruszenie wśród użytkowników sieci obserwujących wspomniany profil. Internauci w szczególności pochylili się nad zagadnieniem gotowania rosołu „pod przykryciem”.
Nie wiedziałam, że ma być przykryty, babcia i mama zawsze mówiły, że ma być odkryty, żeby nie zmętniał – napisała jedna z użytkowniczek Instagrama.
W odpowiedzi autorka postu wyjaśniła:
Jak chcemy niskokolagenowy, klarowny, to odkrywamy.
A wy, jaki macie sprawdzony, domowy przepis na rosół?
Autor: Sabina Obajtek