Sałatka jarzynowa – przepis
Jak zrobić sałatkę jarzynową? To pytanie na które nie ma jednej dobrej odpowiedzi. W Internecie co chwilę pojawia się kolejny przepis na wspomniane dane, a lista składników wzbogaca się o ciekawe pozycje. Tradycyjne przepisy na sałatkę przeplatają się więc z nieco bardziej oryginalnymi propozycjami. Jedną z nich podzieliła się na swojej stronie Ewa Wachowicz, która opisała wykonanie sałatki jarzynowej według swoich wytycznych. Uwagę zwraca m.in. ciekawe połączenie majonezu z… musztardą i śmietaną! Co jeszcze autorka książek kulinarnych, a także prowadząca program: „Ewa gotuje” umieściła w przepisie? Poniżej szczegóły!
Przepis na sałatkę jarzynową według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 4 marchewki
- 2 ziemniaki
- 5 ogórków kiszonych
- 1 por
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 jabłko.
- 5 jajek
- 4 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki śmietany
- 5 łyżeczek majonezu
- sól
- pieprz
Jak wykonać sałatkę jarzynową według przepisu Ewy Wachowicz?
- Pietruszki, marchewki, ziemniaki oraz seler gotujemy, a następnie studzimy. Kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski.
- Do pokrojonych warzyw dodajemy por, ogórki, a także ugotowane wcześniej jajka „na twardo”. Do wszystkiego wsypujemy groszek.
- Sos: żółtka mieszamy z musztardą, śmietaną i majonezem. Do smaku dodajemy pieprz oraz sól.
- Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do całości i mieszamy z sosem.
Smacznego!
Autor: Sabina Obajtek