Przepis na pierniczki
Ciasto:
- 250 g cukru
- 250 g miodu
- 250 g masła
- 750 g mąki
- 3- jaja
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki sody
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- skórka otarta z pomarańczy
Lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
Polewa czekoladowa:
- tabliczka czekolady
- łyżka masła
- łyżka mleka
Przepis na świąteczne pierniczki
Masło roztapiamy, dodajemy cukier. Gdy się rozpuści, dodajemy miód. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową. Wsypujemy trochę mąki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałą mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Do wystudzonej masy stopniowo wbijamy jajka, jednocześnie wsypując porcję mąki. Miksujemy, aż ciasto będzie gęste. Jeśli jajka są duże, trzeba dać trochę więcej mąki.
Odstawiamy na 3-6 tygodni do leżakowania - najlepiej w glinianym naczyniu, w chłodne miejsce. Ciasto powinno być dość twarde, co zależy od wielkości jajek i jakości mąki. Bez leżakowania też wyjdą, ale smaczniejsze są te, które trochę poleżą.
Ciasto dzielimy na kilka części. Wałkujemy jak na pierogi. Mocno podsypujemy mąką, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Pierniczki wycinamy foremkami o różnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Wystudzone pierniczki ozdabiamy lukrem lub polewą z czekolady. Aby przygotować lukier, wystarczy utrzeć sok z cytryny z cukrem pudrem na puszystą masę. Aby zrobić polewę czekoladową należy rozpuścić tabliczkę czekolady w gorącej kąpieli wodnej, a następnie dodać po łyżce masła i mleka.
Autor: Anna Helit