Przepis na świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie. Wyjdą Ci idealne!

To już niemal ostatni dzwonek, by zabrać się za pieczenie pierników, które do Świąt staną się przyjemnie miękkie. Jeśli jeszcze nie zabrałeś za pieczenie pierniczków, to najwyższa pora! Nie znasz przepisu? Nie wiesz, który na pewno się sprawdzi? Zerknij na naszą propozycję i do dzieła!

Święta to czas, kiedy na stół wjeżdżają typowe, świąteczne dania. Karp, barszcz czerwony i uszka czy makowiec to jedne z dań, bez których trudno wyobrazić sobie Wigilię i Boże Narodzenie. Oprócz tego często robimy też sałatkę jarzynową, rybę po grecku czy też kutię. Nie może oczywiście zabraknąć słodkości w postaci ciast i przede wszystkim pierniczków. Jednak o ile większość dań możemy przygotować najwcześniej na parę dni przed Świętami, o tyle z pierniczkami sprawa ma się inaczej, bowiem ciastka muszą dojrzeć i zmięknąć. Dlatego najlepiej piec je już pod koniec listopada lub początkiem grudnia. Najbliższy weekend to ostatnia okazja, by wypiec pierniczki, które mają szanse zmięknąć do świąt Bożego Narodzenia. Jeśli nie masz sprawdzonego i pewnego przepisu, nie musisz się martwić i przeszukiwać całego internetu. Wystarczy, że skorzystasz z tego przepisu i będziesz móc cieszyć się pysznymi pierniczkami!

By zrobić 50-60 sztuk pierniczków należy przygotować takie składniki, jak:

Przygotowanie:

1. Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Studzimy.

2. Po przestudzeniu mieszanki miodowo-masłowo-cukrowej dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy lub miksujemy do wyrobienia ciasta. Jeśli okaże się zbyt sypkie, dodajemy więcej miodu aż w końcu ciasto uzyska odpowiednią konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, stawiamy je do lodówki by się schłodziło. Dzięki temu później będzie nam lepiej wałkować.

3. Przygotowane ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość 2-3 mm, lekko podsypując mąką. To sprawi, że grubsze pierniczki będą bardziej miękkie po upieczeniu. 

4. Wykrawamy pierniczki w wybrane przez nas kształty i następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcemy z ciastek zrobić ozdoby choinkowe, to pamiętaj, by teraz zrobić otworek, np. za pomocą słomki do napojów.

5. Pieczemy około 8-10 minut w 170 - 180ºC. Należy uważać, by nie piec pierniczków za długo, ponieważ zrobią się zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

6. By zmiękły, pierniczki przenosimy do pomieszczenia o wysokiej wilgotności. Jeśli w domu jest zbyt sucho, wkładamy je razem z kawałkami obranych jabłek do szczelnej puszki. Dodatek owoców pozwoli zmięknąć ciastkom. Pamiętaj, by wymieniać je co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć.

7. Najprzyjemniejsza część, zdobienie pierniczków czeka nas dopiero przed Świętami, gdy pierniczki będą miękkie.

Komentarze
Czytaj jeszcze: