Przepis na tartę z malinami. Jest dziecinnie prosta w przygotowaniu

Tarta to ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Można przygotować ją z różnymi owocami. Teraz, kiedy trwa sezon na maliny, szczególnie warto po nie sięgnąć. Poznajcie przepis na tartę z malinami według Ewy Wachowicz.

fot. Shutterstock

Tarta z malinami. Przepis Ewy Wachowicz

Ciasto:

Krem:

Do dekoracji:

Tarta z malinami według Ewy Wachowicz

Ciasto kruche (uwaga – wszystkie składniki powinny być schłodzone): Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier, dodajemy masło i siekamy. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtka i szczyptę soli. Szybko zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy. Wyklejamy formę do tarty (średnica 26 cm). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub specjalnymi kulkami. Ten zabieg powoduje, że ciasto w trakcie pieczenia nie „wstanie”. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180-190 stopni Celsjusza na około 15 minut. Po kwadransie wyjemy papier z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut – na złoty kolor.

Krem: Czekoladę roztapiamy nad gorącą kąpielą wodną, lekko studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy i delikatnie łączymy z masą serowo-czekoladową. Przekładamy na wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy maliny. Dekorujemy listkami mięty i cukrem pudrem. Smacznego!

Autor: Anna Helit

Komentarze